Dobroslava Luknárová

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

27. júl 2013

Predošlý Ďalší
Na diaľnici z Bratislavy na Nitru za Sereďou míňate o. i. Bábske majere. Ak by ste pri nich odbočili do Bábu a pokračovali po ceste smerom na Rišňovce, dostali by ste sa do obce Rumanová. Je známa miestom dopadu jedného z piatich meteoritov, ktorý sem dopadol dávno, dávno, cca pred 12 tisícimi rokmi, ale objavil ho až v roku 1994 rumanovský agronóm pán Jozef Tehlár. Kamenný meteorit poputoval do múzea v Bratislave, ale jeden Meteorit v obci stále je. Je to ochotnícky divadelný krúžok, ktorý pred 10 rokmi obnovil bohatú tradíciu divadelníctva v Rumanovej. Z detstva si pamätám divadelné predstavenia v tejto dedinke (z rokov 1949-52), keď sme tam bývali a moji rodičia – učitelia v miestnej škole – sa tiež venovali tejto príťažlivej záľube.
Trochu som z nej okúsila aj ja počas študentských rokov a obdivujem ľudí, ktorí sa jej i v dnešnej dobe s nadšením venujú. Pre radosť iných, ale iste aj svoju vlastnú. V Rumanovej je dnes veselo, slávnostne, nuž pridávam ku gratuláciám aj ja pár slov :
 
Na doskách, čo znamenajú svet,
spoznávaš sám seba
Čo keď v prestrojení?!
Kladieš predsa svoje srdce na dlaň
v snahe porozumieť iným
Na inom osude cítiš hrany bytia
Trochu v inom tele skúšaš, čo sa smie
Plačeš za iného vlastnými slzami
A zobúdzaš smútok i smiech
 
Zobúdzať plač i smiech
v stíchnutom hľadisku –
výsada hercov? Divadla?
Ó, neskutočno-skutočný svet
po svojom hľadáš pravdu -
dvíhaš ju z popola.
 
 
 
 
 
 

Momentky | stály odkaz

Komentáre

  1. ochotnícke divadlá
    to bolo čosi ! - a ľudia mali k sebe tak blízko...- krásny deň prajem ! :-)
    publikované: 28.07.2013 15:03:56 | autor: vyfack-naiv (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Vyfack - naiv, ďakujem za prianie
    tieto júlové dni majú pre mňa zvláštne čaro - je v ňom veľa osobného, a tak sa teším každému prianiu. Ešte k divadlu - som rada, že sa v ostatné roky mierne navracia záľuba divadelného ochotníčenia. Bola som počas tohto roka na troch predstaveniach rôznych malých ochotníckych divadiel, lebo prišli hosťovať do nášho Kultúrneho domu, a vždy to bol pekný zážitok. Aj ja prajem pekné letné dni - možno aj trochu menej horúce. D.L.
    publikované: 29.07.2013 09:27:25 | autor: D.Luknárová (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014