Dobroslava Luknárová

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ako je to s Martinom?...

Stretnutia s časom
Predošlý Ďalší
Čítam v Bratislavskom kuriéri o pripravovaných oslavách príchodu sv. Martina do nášho mesta – krst a uvítanie nového vína, martinský jarmok, lampiónový sprievod, slávnostné omše. Naozaj široká ponuka aktivít – slávnostných aj veselých... Ktoré sú pokračovaním dávnejších tradícií? – pýtam sa v duchu a viem, že musím siahnuť po mojich niekoľkých obľúbených knižkách, aby mi vyčerpávajúco odpovedali.
 
 
V publikácii Tajomstvo kalendárov si potvrdzujem, že sv. Martin Tourský patril medzi prvých vyznávačov, nie mučeníkov, ktorých Cirkev vyhlásila za svätých. Jeho rodným mestom bola Sabaria, rímske posádkové mesto v Panónii (dnešné Szombathely). Kresťanom sa stal ako mladý vojak, no neskôr vystúpil z armády a dal sa do služieb Cirkvi. R. 371 n. l. bol v meste Tours vysvätený za biskupa. Známa príhoda z jeho života, keď sa o svoj plášť podelil so žobrákom tak, že plášť rozťal napoly, je zvečnená aj na slávnom Donnerovom súsoší v Dóme sv. Martina u nás, v Bratislave.
 
 
Jedna z ľudových pranostík hovorí: „Po Martine už zima nežartuje“ a muselo byť na tomto poznatku veľa pravdy, keď sa jeho tradícia zachovala. Ale dnešný deň – a takých rokov by sa dalo pospomínať viac – sa z tradície vymyká. Dnes „prišiel Martin na slncovom koni“ vonku je nádherné jesenné počasie, kde by sme práve bielu a snehové chumáčiky ťažko hľadali. Ale Slovensko je veľké a členité – iste do niektorých jeho končín prišiel Martin presne podľa zvykoslovia – teda do bieleho a na bielom koni.
 
Poďme späť do starej Rače. Podľa rozsiahlej publikácie Rača - vyšla v roku 1988 - platili aj v našej obci pastierske zvyky, ktoré znamenali koniec ročnej služby kravského pastiera. „Pastír“ už niekoľko dní pred Martinom vyberal od gazdov tzv. „pastírske“ a na oplátku dával hospodárom „marciňák“ – brezový prút (správne jednoročný), ktorý mal na konci zapletené ešte zelené vetvičky. Patril k nemu aj vinš: „kolko je na tem prútku lístečkú, abi vám tolko požehnal statečkú...“.Prinesené prútiky sa uchovávali v maštali, neskôr v kuchyni za hlavným trámom (za roštem) a použili sa ešte na jar, keď sa statok prvý krát vyháňal na pašu.
 
K „svatému Marcinovi“ patrili v Rači aj veselé zábavy so svojimi zvykmi. Už v sobotu večer si chodili mládenci po „pérka“, ale tieto si už nedávali na klobúk, nakoľko k zimnému oblečeniu mládencov a mužov patrila čiapka z čiernej barančiny, tzv. „astrigánka“. Takto vyzdobení a poobliekaní v bielych košeliach, „jankloch“ a čiernych „lajbloch a rajtkách“ vydali sa v nedeľu popoludní so spevom a hudbou po Rači. Na čele „kompaniscov“ kráčal „kelnar“- mládenec s veľkým, stuhami ozdobeným džbánom. Jeho úlohou bolo počastovať cestou prizerajúcich sa divákov mladým vínom a tiež - už počas muziky – starať sa o občerstvenie pozvanej cigánskej, alebo inej, kapely. Niekedy jeden z mládencov niesol aj „rožen“, špicaté drevo, pomocou ktorého sa vynášali na stoh obilné snopy. Lenže v tú nedeľu mal na rožni nastoknutú krásne upečenú húsku, aby bolo čo k mladému vínku zajedať. Sprievod zvykol končiť na Dolnom konci pri niektorom hostinci (U Končeka alebo v Pekle), kde bola martinská zábava dopredu zjednaná. Podľa rozprávania najstarších račianskych pamätníkov bola martinská zábava v Rači jednou z najvýznamnejších zábav v roku: „Marcinskú si neotpuscil ňigdo.“ Bolo vraj obdobie, keď mládenci šli po Rači spolu, ale potom sa rozdelili na katolíkov a evanjelikov, lebo sa konali dve rôzne zábavy, ale neskôr sa už také rozdiely nerobili.
 
A ešte vyberám z knižnice knihu Dunajské povesti od M. Ďuríčkovej, lebo si pamätám, že je v nej jedno rozprávanie o martinských husiach. Vraj bratislavskí židia podľa starej tradície nosili uhorskému kráľovi vždy na Martina tri vykŕmené husi. Pripomínali si tým kráľa Bela IV., ktorý im z vďačnosti za ich pohostinnosť v krutých tureckých časoch udelil viacero výsad a privilégií.
 
Veru, tak bývalo na Martina. A iste aj všelijako ináč, veď sa jedná o obľúbený sviatok aj obľúbené meno. Ako dobre, že sa niektoré dávne tradície opäť vracajú. Aj keď v inovovanej podobe. Je to ako spletať veniec a dať ho na čestné miesto. Mne sa to tak páči.
 
 
 
 
 

Stretnutia s časom | stály odkaz

Komentáre

  1. Ako je to s Martinom ...
    Dobuška vďaka ti za pekne opísané zvyky na Martina v Rači. Je treba
    oprášiť dobré a pekné čo v minulosti ľudí spájalo, združovalo. Nie ako
    teraz "stranícky" rozdeľuje, vyrábajú sa len prieky a ohovárky.
    publikované: 12.11.2010 15:34:04 | autor: Ľudo (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. dobruška
    tradície..mne sa to tak páči..

    áno-sú ako hrozienku na poctivom života koláči..
    po celý rok šiel človek - v dobrom i zlom - človeku po boku..a nebol sám - ked pridal sa k uznávaným tradičným hrám..
    a dnes? smotánka vyhladáva plesy - bežných ludí program telky desí - a každý sám - volá : človek kde si?a tak-ako vždycky-spomínam na zvyky mladosti mojej -nostalgicky..
    žes spomenula Martina-vdaka-nositela toho mena mám syna :-))
    ale-nech nenosí bielu piesen-ešte si chcem dlho užívat teplú-rada bych aj slnečnú- jesen..
    publikované: 12.11.2010 17:17:49 | autor: radost (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Dobro-slávka,
    ja tak rada o tradíciách počúvam/čítam a ešte keď sa spájajú pre mňa s najkrajším menom. A tie staré pomenovania -astrigánka. Musím si zapamätať, že to baranica bola. Mala by si aj slovník vydať
    publikované: 12.11.2010 19:11:01 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Ľudko, oplatí sa popripomínať Račanom
    všeličo zaujímavé z histórie ich vlastnej obce. Veď Ty to vieš aj z vlastných aktivít. Srdečne pozdravujem. D.L.
    publikované: 13.11.2010 13:02:18 | autor: D.Luknárová (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Milá radost, prajem peknú sobotu aj nedeľu.
    Súhlasím s Tebou, pokiaľ ide o náplň mnohých súčasných zábavných podujatí ako aj televíznych programov - nie sú vyvážené a je v nich veľa lacného efektu.
    V minulosti mala väčšina ľudí menej voľného času a možno preto ho dokázali viac využiť aj zúročiť. Na bohapustú zábavu nebolo kedy. A pokým bola, týkala sa len obmedzenej časti ľudskej populácie. Ale zdá sa mi, že v ostatnom čase prichádza hlavne na vidieku k oživovaniu starých tradícií a ich prepojeniu so súčasnosťou. Tak je to asi dobre. D.
    publikované: 13.11.2010 13:11:56 | autor: Dobruška (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Vasi, prajem pekný deň.
    Aj mne sa páči meno Martin, hoci máme v rodine len jedného malého Martinka. Ale v meste Martin bývajú moji krstní rodičia a strávila som v ňom veľa pekných chvíľ.
    Ešte k račianskemu nárečiu - máme ho zmapované na blogu Račan. Stačí, ak si klikneš na odkazové heslo tu na tejto mojej stránke a dostaneš sa tam. Račianske nárečie má veľa podarených slov aj slovných spojení. Iste nájdeš mnoho pekných príkladov. D
    publikované: 13.11.2010 13:21:50 | autor: D.Luknárová (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014