Dobroslava Luknárová

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Bolo to veľmi pekné popoludnie

Z činnosti MO MS
Predošlý Ďalší
Obradná sieň Miestneho úradu sa zaplnila do posledného miestečka. Mladým autorom prišli zablahoželať ich rodinní príslušníci, učitelia slovenského jazyka, členovia výboru Miestneho odboru Matice slovenskej aj pozvaní hostia.
V kultúrnom programe, ktorí predviedli žiaci zo ZŠ Tbiliská a ZŠ Jána de La Salle, odznelo niekoľko zaujímavých textov, vyhodnotených v súťaži, ale aj ľudové piesne a tance. Mladým autorom sa prihovorila predsedníčka výboru MO MS p. M. Herichová, pripomínajúc zrod súťaže a jej prvých víťazov, p. Prevendarčíková z bratislavského Domu Matice slovenskej zdôraznila význam literárnych súťaží a aktivít pre mladých v snahe pestovať nielen ich estetické cítenie a talent, ale aj národné povedomie. V príhovore Mgr. Rafaela Rafaja, podstarostu MČ Bratislava – Rača a poslanca NR SR, dominovali slová povzbudenia pre žiakov, ktorí majú snahu položiť na papier svoje myšlienky a city a dať im kultivovanú podobu. Ocenil prácu učiteľov aj snahu Miestneho odboru Matice slovenskej spolupracovať so školami pri organizovaní zmysluplných podujatí pre deti a mládež.
Vyvrcholením slávnosti bolo odovzdávanie diplomov a vecných cien víťazom v jednotlivých kategóriách. Podľa tradície, ktorá trvá od úvodného ročníka, daroval MO MS dvom školám, a to ZŠ Tbiliská a ZŠ Jána de La Salle, aj finančný dar v hodnote po 50,- Eur ako bonus za prvé miesta. Všetci ocenení, ale aj všetky zúčastnené školy obdržali naviac zborníky, venované aktuálnemu ročníku súťaže.
            V závere slávnosti odznel pôsobivý príhovor od jediného zahraničného účastníka súťaže pána Jána Špringeľa, publicistu zo srbskej Kovačice. Do viacerých predošlých ročníkov totiž prichádzali z tohto srbského mestečka veľmi pekné práce žiakov zo Základnej slovenskej školy, nakoľko miestne odbory Matice slovenskej z Rače a  Kovačice už roky rozvíjajú veľmi dobrú spoluprácu. Do 14. ročníka poslal pán Špringeľ zaujímavé eseje o živote a kultúrnych tradíciách svojho rodiska a jeho vystúpenie v závere slávnosti udivilo prítomných nielen svojím obsahom, ale aj krásnou ľúbozvučnou slovenčinou.
            Aká krásna zhoda okolností – račianske záhrady aj vinohrady sú po tieto dni plné jahodových kvetov ... naozaj najpríhodnejší čas na hodnotenie súťaže, ktorá dostala pred pätnástimi rokmi názov Račiansky jahodový kvet. Pri jeho zrode boliviacerí skvelí račianski matičiari, na ktorých sa dá už iba spomínať – páni Milan Luknár, Vladimír Ivanič, Albín Polakovič. My ostatní máme možnosť podporovať každým novým ročníkom túto skvelú myšlienku.
 
 
 
 
 
 
 

Z činnosti MO MS | stály odkaz

Komentáre

  1. Račiansky jahodový kvet...
    Veľmi pekná úroveň literárnej súťaže žiakov ZŠ škôl v Rači. Je to však smutné,že zo školského úradu MÚRača si nenašiel nikdo čas, hoci sa to udialo v objekte MÚ Rača.
    publikované: 03.05.2010 09:40:02 | autor: Ľudo (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Aj mňa to mrzí,
    veď je to podujatie, ktoré sa týka naplno račianskych škôl. Možno bol nejaký závažný dôvod ?
    publikované: 03.05.2010 14:03:51 | autor: D.Luknárová (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Tí najmenší,
    boli zrejme najkrajší
    publikované: 03.05.2010 18:00:19 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  4. povznesenie ducha..
    takéto vzácne chvíle sú pre všetkých určite velmi milé..
    publikované: 03.05.2010 19:31:31 | autor: radost (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Milé, vasi, radost,
    bolo to skutočne pekné popoludnie. Stretnúť sa s toľkými deťmi, ktoré dávajú najavo svoj záujem a zaujatie pre nejakú vec - to človeka vždy povzbudí.
    Pozdravujem Vás.
    publikované: 05.05.2010 12:42:16 | autor: D.Luknárová (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014