Dobroslava Luknárová

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Je príjemné prechádzať sa súčasnou Alstrovou ulicou...

Stretnutia s časom
Predošlý Ďalší
Je príjemné prechádzať sa súčasnou Alstrovou ulicou. Ak začneme pri budovanom komplexe Barónka, pokračujeme popri katolíckom (hornom) kostole, Obecnom dome a potom zabočíme na Detviansku ulicu. Rekonštrukciou, ktorá nedávno prebehla (a či ešte dobieha?) dostáva hlavná tepna Rače krajší vzhľad aj vyššiu technicko – stavebnú úroveň.
 
Viem, veľakrát v zhone všedných dní zaznamenávame len túto príjemnú súčasnosť, ale daný priestor sa nám prihovára aj svojou nezanedbateľnou historickou hodnotou.
Veď kráčame po najstaršej ulici našej obce. Dlhé roky muselo stačiť hlineno – skalnaté podložie, po ktorom dupali konské kopytá, vŕzgali vozy, naložené drevom, senom alebo kaďami plnými hrozna. Raz začas sa objavil aj panský koč či ľahučká brička. Neraz hrmotali aj vojenské vozy, dupotali kone, ťažkým krokom pochodovali vojaci, povstalci, ale kráčali aj beženci, hľadajúci úkryt, záchranu pred nebezpečenstvom.
Stredom cesty tiekol potok, na námestí si podal ruku, či skôr sa tuho objal s ďalším a potom spolu žblnkali, tiekli, ale aj hučali širokým Výhonom dolu, dolu až k známemu Peklu a ešte a ešte ďalej. Gagot husí, veselé pokriky a smiech detí, podvečer piesne dievok, ale aj múkanie kráv, keď ich pastier hnal z paše, práskanie jeho biča a do tejto kulisy zvukov pravidelné údery zvona v čase večernej modlitby – aj to je dávna zvuková spomienka z pomyselného historického archívu Račišdorfu. Môžeme pridať zborový spev procesií, uberajúcich sa od kostola k vyzdobeným oltárikom až po Kaplnku sv. Anny a späť, neskôr putujúcich od horného kostola k dolnému. A nakoniec pripomeňme aj rozmarný rôznorodý virvar súčasných (novodobých) slávností vinobrania.
Ach, čo všetko patrí do pamätníka uvedených ulíc?
 
Dnes sa skúsme zastaviť len pri jednej jeho stránke a spomenúť človeka, podľa ktorého je račianska vynovená ulica pomenovaná.
Moric Alster – račiansky pán farár. Na priečelí rím. – katolíckej fary nám ho pripomína pamätná tabuľa, venovaná Spolkom sv. Vojtecha. Čítame z nej: Tu účinkoval Moric Alster, 1827 – 1894, horlivý r.k. kňaz a národný buditeľ. Keď sa začítame do biografickej štúdie Dr. V. J. Gajdoša, ktorú vydal v roku 1997 Miestny odbor Matice slovenskej v našej obci, získame plastický, podrobný portrét tohto muža. Vo vzťahu k farnosti, ktorej oddane slúžil 33 rokov, ale aj k celej obci a jej obyvateľom a naviac aj k národno – uvedomelým a buditeľským snahám slovenských vzdelancov v druhej polovici 19. storočia.
Mohli by sme čítať aj v staršej farskej kronike na stranách 335 – 379, ktorú Alster starostlivo viedol, preberúc písomné posolstvo o obci od svojho predchodcu d.p. Adama Hájeka.
25. novembra t.r. sa naplní presne 150 rokov od Alstrovho príchodu na račišdorfskú katolícku faru. Mal vtedy 34 rokov (a pred sebou plodných 33) a takto zapísal svoj príchod do farskej kroniky: Svoje nové povolanie na račišdorfskej vinici Pána som nastúpil 25. novembra 1861, odovzdaný do božej vôle rozjímajúc, či môjho predchodcu, ktorého som nasledoval v Kuchyni a v Devínskej Novej Vsi, nebudem nasledovať aj v krátkom živobytí...
Z Račišdorfu (staršie pomenovanie Rače) Morica Alstera už nikam neprekladali. Pôsobil v našej obci plných 33 rokov. Zomrel 7. októbra 1894 a je pochovaný spolu so svojou matkou na račianskom cintoríne.
 
Zaujímavé informácie o pôsobení M. Alstera v našej obci sa dajú prečítať na blogu www.racan.sk.
 
 
 
 
 
 
 
     
Fotografie Ľudovít Havlovič a archív.
 
 
 
 
 

Stretnutia s časom | stály odkaz

Komentáre

  1. Dobruška
    minule som si tak fotkovala Rači, krásne oblaky boli, fotečky vyšli úžasné, ale spájala ich jedna vec - šnúry elektrické ako v minulom storočí.... bývalý starosta dal porobiť drahé chodníky s farebnou intarziou, čo tie chodníky poriadne predražilo, namiesto toho sa mohli konečne káble uložiť tam, kam patria - do zeme..... to je môj názor... na druhej strane mi to v podstate môže byť fuk a aspoň si majú kam lastovičky posadať, keď sa zase budú lúčiť...:-)))
    publikované: 30.08.2011 15:41:09 | autor: matahari (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Milá Matahari,
    máš pravdu. Možno to uloženie káblov bude predstavovať ešte nejakú ďalšiu etapu, lebo samotná dlažba ulice je zatiaľ stará - po račiansky:"poflekovaná". Alebo sa na to nemyslelo? Najbližšie sa spýtam kompetentných. Máš svoje fotky na blogu? Mrknem sa tam. Ešte k lastovičkám - dávnejšie - počas chladných dní robili jedno popoludnie poriadny nálet na náš dom - taraz ich akosi nevidieť??? Ktovie, či tradične pozdravia prvý september? Pozdravujem D.
    publikované: 30.08.2011 17:58:40 | autor: D.Luknárová (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Je prijemne prechadzat sa
    Bývam v "novej" Rači, ale fascinuje ma stará časť odkedy ma ňou previedol lokálpatriot Ľudovít Havlovič. Spolu sme natočili dokument Prechádzky po Rači a Ty Dobruška si bola pri tom . Dnes je naše spoločné dielko o to cennejšie , že zachytilo to, čo už na Alstrovej nie je a mohlo byť , aby sa história nevymazala , ale zachovala. V každom prípade so vďačná za tie prechádzky po Rači a aj za to , že vďaka Tebe Dobruška som zase o niečo múdrajšia a mám návod , ako to odovzdám svojim vnúčatám....
    publikované: 01.09.2011 22:28:00 | autor: Puspokyova Soňa (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Milá Sonička,
    bolo by fajn, keby sa dalo v podobných prechádzkach pokračovať. Veď sú v Rači a jej histórii viaceré zaujímavé zastavenia. Určite jedným takým je aj spomínaný M. Alster. Čím viac si o ňom čítam, tým viac ma zaujíma. Dúfam, že si môj príspevok všimnú kolegyne, možno by sa im hodil pre školskú prax. Prajem pekný začiatok školského roka. D.
    publikované: 02.09.2011 11:34:12 | autor: D.Luknárová (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Alstrova ul. v Rači...
    Dobruška, čo k tomu dodať ? Je to OK.
    Určite to pomôže k oboznámeniu sa s Račou "Novým", ale aj starým
    usadlíkom Rače. Určite je to aj pomôcka pre výuku o miestnom regióne.
    publikované: 02.09.2011 21:36:46 | autor: Ľudo Havlovič (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. waw
    aká troječka sa tu zišla! Dobruška, pani Puspekiová a Ľudko Račan.... okis, idem dať fotky ako špeciál pre Dobrušku...:-))) a aj pre vás...:-)
    publikované: 03.09.2011 15:24:23 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  7. tak a je to
    http://matahari.blog.sk/detail-raculienka.html?a=0c15a25848c4c3f60deeb9e344cd975b... a jeden disko príbeh z NKD: http://matahari.blog.sk/detail-p%F4jdeme-na-didzinu-.html?a=063fe9fb788b651aac11cd6c7bdf9bf0
    publikované: 03.09.2011 15:41:56 | autor: matahari (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. Milá Matahari, to je pekná stretávka,
    tu aj na Tvojom blogu. Páčia sa mi fotky aj diskopríbeh. Ja som obdobné situácie prežívala inde ako v Rači, ale myslím, že mali tu aj tam rovnaké príslovečné čaro - aj s prísnymi maminkami. Možno o to viac. Dobre sa na tie - pre mňa veru dávne časy - spomína. Ako je dobre tatko si podebatovať. Prajem ešte pekný večer. D.
    publikované: 03.09.2011 21:14:36 | autor: Dobruška (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014