Dobroslava Luknárová

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Nebudem sa volať Nika (3/8)

Na dlhšie čítanie
Predošlý Ďalší
Ako začala veveričkina výprava
 
Po štyroch upršaných dňoch sa vyčasilo. Hneď ráno zobudili Krivý zúbok mladé pinky, čo mali obďaleč hniezdo. Mamka ich učila lietať. Pekne pomaly – z konára na konárik a späť. Potom z konára na konárik, na druhý, na tretí. Až nakoniec zo stromu na chodník a späť. Vyletieť zo zeme do koruny stromu je zo začiatku veru poriadne namáhavé.
Ráno bolo nádherné. Modrá vysoká obloha, len kde - tu s bielym našuchoreným obláčikom. Na ihličí aj na tráve sa chveli vodné kvapky, svietili v nich zakliate malé slniečka. Veveričku pošteklila svieža vôňa živice, ihličia, lúčnych kvetov, až sa jej kýchlo.
-         Hapčí! Hapčí!
-         Na zdravie, slečna susedka!
-         Ach, dobré ráno, pán Ďateľ! Konečne máme zase slniečko.
-         Veru, veru. Toto leto je to vzácne. Štyri dni dažďa, dva dni pekne. Ale pre prácu sa mi vlhko hodí.
-         Dnes som vás ešte nepočula.
-         Veď už letím. Aha, na tamten starý buk. A vy kam?
-         Ja? Možno na výlet – Krivý zúbok nechcela vyzradiť svoj úmysel. Vraj najväčšie tajomstvá nesmieme vyzrádzať. Lebo ak sa vyzradia, cesta k nim býva dvakrát dlhšia a trikrát tvrdšia. Môže sa aj načisto pokaziť. A to by bolo veľmi, veľmi zle.
Len čo sa zo starého buka ozvalo ďatľovo: ťuki – ťuki – tŕŕŕŕŕŕ – ťuk...ťuk, vyskočila veverička na najbližší konár, preskočila na ďalší a ďalší, potom z borovice na smrečok, zo smrečka na jarabinku, z nej na prvú čiernu borovicu, potom druhú, tretiu a čoskoro po dlhom skoku pristála na plochej streche, ktorá prekrýva piešťanskú mestskú kolonádu. Jej výprava k Soviemu hradu sa začala.
 
 
Lež kde je Soví hrad?
 
Soví smrek rastie roky rokúce v átriu staršieho mestského paláca. Kedysi dávno vysiali stred vnútorného dvorčeka mäkulinkou trávou, popri okolitých múroch vydláždili biele chodníky a pristavili na ne kamenné lavičky. V strede trávnika vyrastal neveľký strieborný smrek a v štyroch rohoch trávnatého štvorca rozkvitali voňavým bohatým kvetom šípové ruže. Z okien dvoch veľkých salónov sa často ozýval smiech kúpeľných hostí, vyhrávala cigánska kapela alebo, hlavne popoludní, zaznievali z ľavého krídla melancholické tóny klavíra.
V jeseni celý rozľahlý palác stíchol. Okná spustili viečka žalúzií, primkli sa k sebe vonkajšie krídla dverí. Dom spal až do novej jari, do novej kúpeľnej sezóny.
Šípové stromčeky o pár rokov nahradili kríčky ibištekov, potom zlatého dažďa, neskôr orgovánu. A strieborný smrek? Len rástol a rástol. Do výšky – nádherný, súmerný, rozložitý. Keď vyhúkol ponad okolité strechy, ubytoval sa v jeho ihličnatej hustej korune mocný výr. Neskôr celá jeho rodina. A o pár rokov už patril sovám každý konár vysokánskeho stromu.
Možno aj preto, že v paláci prestali bývať bohatí kúpeľní hostia, jeho priestory dlho zívali prázdnotou, kým ich nedostala do prenájmu cestovná kancelária.
Átrium? Už patrilo celé iba smreku a sovám. Občasní návštevníci cestovky len spoza okien obdivovali nezvyčajných obyvateľov tohto ihličnatého Sovieho hradu.
Počas dňa bývalo na Sovom hrade ticho, ospanlivo. Drobné vtáctvo, ale aj holuby a čajky sa rýchlo naučili, že sa nepatrí aj nevyplatí rušiť vznešených spáčov zo sna. Aj mačky sa mu vyhýbali. Len mušky a motýle si lietali po svojom. Tichučko, nehlučne.
K večeru Strom – hrad ožil. Ozval sa trepot krídel, ponuré húkanie aj piskľavé kuvikanie, veľké tmavé tiene sa rozlietali na všetky strany.
 
 
Nebezpečenstvá na každom kroku
 
Krivý zúbok sa rozhodla priblížiť k obávanému Hradu ešte za dňa, pokým sovy spia. Môže si obzrieť jeho poschodia, porozmýšľať, kde je asi domček starej pani Sovy a tak sa vyhnúť istému nebezpečenstvu.
Lenže nebezpečenstvá ju stretávali aj cestou. Napríklad – ulica. Bolo treba prebehnúť po nej z jednej strany na druhú, lebo zo stromu na strom by ponad ulicu nepreskočil ani veveričiak – šampión. Ale ako prehopkať, keď autá ľudí uháňajú jedným aj opačným smerom skoro bez prestania?
Veverička čučala v korune červeného javora už dobrú hodinu a nie a nie sa odhodlať na riskantný prechod.
-         Hav – haf –haf – šteká neveľký pudlík a obieha okolo stromčeka.
-         Čo je Čikinko? Čo štekáš ako splašený? – tíši pudlíka jeho pani a berie ho na ruky. Nerozumie, prečo Čiki dvíha kučeravú hlávku dohora a šteká na javor. Žeby mačka? Alebo holub? Avšak javor má hustú, do úhľadného oválu zostrihanú korunu, dobre skrýva vyplašenú pútničku.
A tá sa zatiaľ podučila ľudskému zvyku. Všimla si, že aj ľudia nejdú po ulici iba tak – širinou – dolinou. Počkajú na mieste, kde sú na dlažbe pomaľované biele pásy a keď autá pred tými pásmi zastanú, vtedy prejdú. Jedni tam, druhí opačne. Aj Zúbok už hopká po prechode. Pletie sa chodcom pod nohy a len čo je opäť na chodníku, šibkom – hupkom na rozložitú lipu.
 
 
 
-         Pána Fera! Vari to bola veverica? - čuduje sa pán v klobúku a neveriacky krúti hlavou.
-         Aká veverica? Iste mačka –
-         Nie! Mala huňatý chvost a bežala ináč ako mačky.
-         Aj mačky môžu mať huňatý chvost, keď sú exotické. Alebo to bol pes – túlavý –
-         Prečo sa hádaš, miláčik? – krotí pán svoju vyobliekanú polovičku.
-         A nakoniec, nám to môže byť jedno – dodáva a už obaja zabáčajú do obchodíka so suvenírmi.
Čo tam po mačkách alebo psoch? Alebo hoci aj vevericiach?
 
pokračovanie nasledujúci deň 
 
Foto - D. Betechová a internetové zdroje
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Na dlhšie čítanie | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014