Dobroslava Luknárová

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

O Eve Krížikovej

Predošlý Ďalší
12. jún 2014 – pred budovou Mestského divadla POH pribúda nová pamätná dlaždica. Je na nej vygravírované meno herečky, ktorú roky pozná slovenská verejnosť z úspešných filmov, televíznych a rozhlasových inscenácií i divadelných kreácií. Veď pôsobí v SND od roku 1954 a stvárnila na jeho doskách desiatky úspešných dramatických aj komediálnych postáv.

Z filmových titulov sa oplatí pripomenúť napríklad Štvorylku, Statočného zlodeja, či Kapitána Dabača, z rozhlasových hlavne titulnú postavu z povestného seriálu Králikovci, z televíznych filmov napríklad Mastný hrniec alebo Konečnú dolinu.


Pre pani Evu Krížikovú nikdy nebol problém obliecť sa do kostýmu mestskej dámy a vzápätí do sedliackeho kroja, napr. v televíznej inscenácii Červené víno. V každej - veľkej i menšej hereckej kreácii vytvorila vždy živú, plnokrvnú postavu - slečny, ženy, dámy, sedliačky, či stareny. Jej postavám divák verí – smeje sa s nimi aj plače, fandí im, alebo sa na ne hnevá, premýšľa nad ich správaním. Pamätá si ich aj po rokoch.






„Pri herectve nikdy nejde o pátos, lebo tomu by divák neuveril. A ani nemám dojem, že by z nejakého kolegu mojej generácie bol cítiť pátos, ale môžem hovoriť len za seba. Vždy som sa snažila predovšetkým o to, aby ľudia uverili tomu, čo prezentujem. Preto som si najskôr nechala od režiséra vysvetliť, aký má zámer a čo danou scénou chce povedať alebo vyjadriť, a potom som sa snažila jeho predstavy naplniť.“

(z rozhovoru red. R. Slušného s E. K.
v časopise Slovenka č. 24/2014 )


Pre nás, Račanov, je táto vzácna pani herečka blízkym človekom nielen pre jej veľké herecké umenie, ale aj pre jej rodinné korene, veď jej krížikovský rod je spätý s našou obcou.

Napríklad Hostinec „U troch zajacov“ na Námestí hrdinov č. 3, pôvodne obecný, mal pred prvou svetovou vojnou v prenájme František Krížik st. Z rúk architekta Františka Krížika ml. vyšiel projekt jedného z račianskych kostolov: Kostol Panny Márie Pomocnice kresťanov na cintoríne, vybudovaný v r. 1937.

Pani Eva Krížiková bola dávno, dávno žiačkou v račišdorfskej základnej škole a iste ešte žijú jej bývalí spolužiaci a spolužiačky. Verím, že si na ňu po tieto dni častejšie spomenuli, veď na chvíle zo školských lavíc sa dobre spomína.

Koľko času má človek,
aby porozumel iným,
koľko má času,
aby sebe rozumel?
Veď život - to sú okamihy,
chvíle mámivé,
krásne, obyčajné, hojivé -
Hodiny pre seba
a hodiny pre iných –
naplnené, darované... prežité...



Možno sa dá aj takto – vo virtuálnej podobe - pridať gratuláciu pre pani herečku

Evu Krížikovú

k jej blížiacim sa okrúhlym narodeninám (15. júl 1934) a k viacerým oceneniam, ktoré za svoje herecké umenie obdržala:
Cena Andreja Bagara
Kvet Tálie
Uvedenie do televíznej Siene slávy
Odhalenie pamätnej dlaždice na Filmovom chodníku slávy pred budovou MDPOH

Spracované z dostupných internetových zdrojov -  D. L.



O Rači | stály odkaz

Komentáre

  1. De eL
    dakujem za pekné slová a pripomienku..
    oaslávenkyni želám duševné i fyzické zdravie do dalších rokov..
    akosi som ju stratila..nebolo info..
    ešte si pamätám..ked kedysi s M.Pavelekovou chudli pred kamerami..
    vidím-že sa jej to podarilo..
    čas rýchle letí..
    publikované: 20.06.2014 21:33:15 | autor: radosť (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Milá radosť, pozdravujem
    Je to tak, čas letí, prichádzajú na obrazovku nové tváre, ale občas sa pripomínajú aj mnohé staršie zaujímavé filmové i televízne projekty. A my, skôr narodení, sa im tešíme, ale niekedy zaujmú aj mladšie ročníky. Lebo sa urobilo aj v minulosti veľa krásnych a zaujímavých filmov, inscenácií, divadelných predstavení. A pani E. Krížiková patrí k výborným slovenským herečkám. Teší ma, že sa jej dostalo aj tohto nedávneho ocenenia.
    Viem, že mnohí mladí Račania nepoznajú jej račianske korene.
    Preto som ich rada takto pripomenula.
    Ešte raz srdečne pozdravujem D.L.
    publikované: 20.06.2014 23:21:31 | autor: D.Luknárová (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014