Dobroslava Luknárová

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Po 105 rokoch

Stretnutia s časom
Predošlý Ďalší
 
 
Vysoko, vysoko nad mestom je jej prirodzené miesto, ktoré jej určili naši predkovia. Ale raz za čas musí aj ona dolu – dostane sa do starostlivých rúk reštaurátorov, aby mohla potom opäť odolávať „zubom času“.
Taká príležitosť sa naskytla práve teraz – v polovici roku 2010 a predtým v roku 1905. Celých 105 rokov „hľadela“ táto zaujímavá dominanta veže Dómu sv. Martina na svoje domovské mesto – na jeho všedné aj výnimočné dni – smutné aj veselé – vojnové aj mierové, letné – zimné, všelijaké. A my, Bratislavčania, sme sa občas zahľadeli na ňu – tam v jej impozantnej výške, a možno sme práve niekomu, menej zorientovanému, pripomínali, že v onom slávnom chráme sa konali korunovácie kráľov a kráľovien rakúsko-uhorskej ríše, promócie v dobách existencie Academie Istropolitany, ale aj slávne koncerty diel Beethovena, Haydna, Liszta.
Z pohľadu zo zeme, z ulíc Bratislavy, sa zdá malá, stratená často v oblakoch, ale keď je nebo bezoblačné a bohaté na lúče slnka, krásne žiari, mení sa na hviezdičku – stálicu. Minulý týždeň sa dali z bezprostrednej blízkosti obdivovať jej pravé rozmery aj celkový vzhľad, výzdoba, zlatý povrch. Na neďalekom paneli aj fotografie jej vnútra a dobové listiny, ktoré boli do nej postupom času ukladané. Ani sa netreba čudovať, že si mnohí Bratislavčania, ale aj turisti našli chvíľku času a práve kvôli nej sa vybrali do Dómu. Veď je to naozaj zriedkavá príležitosť – jedna na celý ľudský život.
Vnútro martinského dómu vrátane priestorov priľahlých kaplniek, klenotnice aj krýpt poskytuje veľké množstvo historických aj umeleckých zážitkov – stretnutie s „časom“ sa tu deje v najrôznejších podobách a práve  teraz bolo obohatené aj o tento výnimočný zážitok.
Vôbec neľutujem, že som si v piatok viac ako polhodinu odstála v zástupe ľudí, pokým som sa do Dómu dostala, a som rada, že tam bol so mnou aj môj najmladší vnuk. Aspoň bola príležitosť poskytnúť mu informácie aj zážitok s nadčasovým rozmerom.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Stretnutia s časom | stály odkaz

Komentáre

  1. Určite to bol pekný
    zážitok. Vnúčik bude mať zaujímavú a peknú spomienku, ďakujem, že si sa o to aj s nami podelila, rada čítam také články.
    publikované: 05.10.2010 19:26:21 | autor: iris (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Milá iris, pozdravujem,
    som rada, že môj článok potešil. Prajem pekné jesenné dni. D.L.
    publikované: 05.10.2010 22:47:27 | autor: D.Luknárová (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014