Dobroslava Luknárová

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Pravda o vianočnom upratovaní

Momentky
Predošlý Ďalší
Zacnelo sa mi
po snehu bielom,
po stopách sánok
prvých na dvore...
                                   Postaviť snehuliaka
                                   zo spomienok?
                                   Len uhlíky nájsť,
                                   lež uhlíky nájsť
                                   kdesi v sebe...
                                                                       ...kdesi v sebe...
 
 
            Predvianočné upratovanie. Púšťam sa doň, lebo zvyky sa patrí dodržiavať. Záclony, okná, vitrínky, poličky... Mnohoročná rutina velí rukám kde, ako, čo? A pamäť? Tá brúsi kade-tade.
            Každá vec v našom byte má svoju históriu. Miesto nemusí byť trvalé, ale história, tá áno. Len si ju pripamätať. Privítať ju ako vzácneho hosťa z diaľnej diaľavy, alebo ako milú susedku, ako kolegyňu z práce. Viem, že tak bude, a bude, aj keď prinesiem do obývačky škatule s vianočnými ozdobami. Koľké predošlé Vianoce sa na mňa usmejú, prihovoria? Napríklad, ako nám raz spadol stromček, už skoro dozdobený... ešte šťastie, že to bola poriadne huňatá borovica... jej ihličie ochránilo ozdoby až na dve - tri gule práve z tých najnovších... Ej, kolotoč spomienok!
            Byt sa zrazu plní hlasmi, smiechom, prapodivným priestorom, v ktorom je niekoľko obývačiek, zopár spální, kuchýň - - - a v každej z nich naplno, hoci len na chvíľku svieti, hrá sa, preluduje – život.
            Nie je v moci človeka putovať fyzicky v čase, aj keď by si to veľmi, veľmi prial. Žiadna omladzujúca kúra nie je dostatočne účinná. Ale pamäť, tá si robí, čo chce. Túla sa, potvorka, a potom je jej plný celý byt, celý priestor okolo i v nás.
            Naraňajkujem sa a pôjdem ju pohľadať. Kde sa práve skrýva? Kam ma dnes odnesie, odvezie, pozve?
            Už viem, čo si objednám: biele, celkom biele čaro za oknami a v kuchyni na stole dosku, na nej rozvaľkané cesto na medovníčky a okolo mňa naše tri dcérky... spolu vykrajujeme mesiačiky, hviezdičky, kolieska a fantazírujeme, čo nám len prinesie Ježiško tieto Vianoce... Možno to bude ešte staršia kuchyňa a v nej my dvaja s bratom a pri sporáku naša mamička... možno to bude ešte, ešte staršia kuchyňa a v nej starodávny sporák. V strede okrúhly otvor sála živé teplo a nad ním v okrúhlych platniach „oblátkovačky“ sa práve pečie oblátka... rastie kopček chrumkavých trúbeliek na kuchynskom stole a všade okolo je vône a vône...
            Mám rada predvianočné upratovanie... pred rokmi... aj dnes, aj zajtra, aj...
 

Na dlhšie čítanie | stály odkaz

Komentáre

  1. Dobroslavo:-)))) Musím se toho od Tebe ještě moc a moc naučit.
    Uklízení jako takové, nejen v čase adventním, mám fixováno jako něco fujtajblovýho, co se má včas vopřemejšlet, vyhodnotit ekonomickou nevýhodnost a odložit tak rychle, jak je to možný:-)))
    Asi to bude tím, že nemám dělat hezky komu. Dorost vypadne vždy z domu a mně stačí standardně to, co po celý rok.
    Jinak jsem četl v nějaké odborné literatůře, že sterilním prostředím si můžeš vážně poškodit imunitu. Myslím teď na schopnost organismus, vyspořádat se se všelijakejma baciláma a viráma, a mezi náma, Sskymáci jsou dokonce schopní umřít na vobyčejnou rýmu! To je co? Voni to tam nemaj, ani chřipku. To je pro ně hotovej zabiják v Evropě. Asi proto sem málo jezděj.
    Já jsem Eskymáka v Trenčíně snad ani nepotkal. Neuvěřitelný. Ale předvídavý. Z jejich strany, samozřejmá věc:-))
    Tak mnoho štěstí s clíningem domácnosti a hlavně nepřehánět to, nebo.... :-))))
    Ahojček:-))
    publikované: 08.12.2009 14:24:00 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  2. rada čítam, že niekto má rád previanočné upratovanie :-)
    bo ja mám radšej to jarné :-)
    prekrásna metafora, postaviť snehuliaka zo spomienok....predstavujem si toho svojho, zhluk spomienok vytvára krásny obraz a potom sa opäť roztápa, vôbec mi to neprekáža, môžem si ho postaviť kedy chcem :-)
    publikované: 08.12.2009 14:24:01 | autor: Derechura (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Dobrý deň, Miťo, vďaka za dobré rady...
    ale iste to s hygienou nepreženiem. Myslím, že to zostane len pri rozumnej miere. Najťažšie sa mi upratujú poličky s knihami - vždy sa do nejakej začítam a je momentálne po upratovaní.
    publikované: 08.12.2009 15:20:02 | autor: Dobroslava (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Pekný deň, pani Dere,
    jarné upratovanie je príjemné z celkom iných dôvodov. A robím ho rada, hoci najradšej v záhradke a v našej chatke. Toto vianočné je - ako som napísala - hlavne o spomienkach. Prajem pekný predvianočný čas.
    publikované: 08.12.2009 15:26:08 | autor: D.Luknárová (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. medovníky
    Medovníky
    Myslím, že som niekde postrehol Váš záujem o zaručený recept na mäkké medovníky. Katarína Bališová z Rumanovej Vám posiela nasledovný recept:
    60 dkg múky, 30 dkg práškového cukru, 2 kopcové lyžice medu, 15 dkg masla, 3 vajcia, 2 čajové lyžičky mletej škorice, 2 čajové lyžičky sódy bikarbóny, 4-5 postrúhaných klinčekov. Všetko to zamiešame, na vypracované cesto dáme znak (kríža) a necháme stáť na chladnom mieste od večera do rána. Potom cesto vyvalkáme na hrúbku pol cemtimetra a povytláčame všetky tvary, ktoré máme k dispozícii. Na vrchu ozdobíme orechom, potrieme vajcom a dáme upiecť.
    Po upečení necháme medovníčky odstáť v už vyupratovanej predvianičnej komore. Tá má byť vlhká (nevyhrievaná) a tmavá. Potom budú medovníky mäkké, - jedol som ich minule. Katarínina sestra v Brezovej pod Bradlom ich nechala vyzrieť nie v komore a medovníky boli suché a tvrdé.
    Veľa šťastia.
    publikované: 08.12.2009 17:12:43 | autor: Milan (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. a ja
    mám rada až doupratovanie. Kladenie dekorácie a tak ako u teba , myšlienky sa túľajú a spomínajú: aha to to mám od toho..., toto som kúpila ke´d..., táto sa páči veľmi dieťaťu a táto tu, druhému.., keď som vtom a v tom roku piekla, stalo sa toto... s úsmevom na perách, aj so smutnou spomienkou, sa nekonečne radujem s každých nových Vianoc
    Ďakujem za pekný článok
    publikované: 08.12.2009 20:03:14 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. Nějak jsi všechny vystrašila, s tím upratovaním, Dobroslavo:-))))
    Zůstalo tu ticho, jako když řeknu dcére, aby povysávala kuchyň.
    Musí se, protože nevím koho, mně teda určitě né, napadlo, že v kuchyni má bejt koberec! Kdyby bylo něco jinýho, můžeš udělat třeba průvan, do kříže a vyletí to samo:-)))
    Ty medovníky mě vyloženě berou, to jó, jen mám s nima takovou skušennost, že byly už trošku přitvrdlý a musely se zapíjet medovým čajem. A z medovýho čaje mám včelí syndróm. Jsem, skrátka, neposedný:-)))
    Ahojček a všem zdar, ůklidu zvlášť, protože pracuju jako uklízečka:-))
    Znáte to vo tom ševci, né? Doma binec jak ve třikrát převráceným tanku:-)))
    publikované: 08.12.2009 22:20:45 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  8. Vďaka, pán Milan
    za receptúru na medovníky. Určite ju vyskúšam, len mám problém so správnou komorou. Pri projektovaní našich bytoviek na komory nikto ani nepomyslel. Skúsim preto jedno náhradné riešenie a uvidím, ako to dopadne. Pani Katke ďakujem tiež a srdečne ju pozdravujem.
    publikované: 08.12.2009 22:42:22 | autor: D.Luknárová (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. Milá Vasilisa, dobrý večer,
    vidno, že vianočné naladenie poznáš aj Ty a vieš si ho užiť. Citová pohoda - to je vlastne na Vianociach to najdôležitejšie. Hoci...niekedy sa môže pritrafiť aj všeličo iné. O to viac potom vieme, o čom to je.
    Som rada, že si sa ozvala.
    publikované: 08.12.2009 22:50:54 | autor: D.Luknárová (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. velmi pekny
    clanocek...a prosim o uvedenie toho nahrad.(komoroveho)riesenia:-)
    publikované: 08.12.2009 22:54:15 | autor: Bonnie (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. Ale ja som nechcela nikoho vystrašiť, Miťko,
    skôr navodiť takú peknú predvianočnú náladu. Tu celé dni prší, vôbec nie je bielo-decembrovo, tak som "snežila" aspoň na blogu.
    Mne chutia medovníky s mliekom alebo bylinkovým čajom, ale nesladeným...Vyskúšaj príležitostne.
    A k úklidu? Všetko s mierou!!! Veď aj zajtra je deň, aj pozajtra...
    publikované: 08.12.2009 23:00:50 | autor: Dobroslava (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. Dobroslavo:-))) Jsi můj člověk!
    Takovou ženu, aby dneska hledal světa kraj:-)) To myslím vážně, a né, že né!
    Vnímavou a porozumětlivou.
    Normálně mám vánoční náladu. Že aspoň jeden člověk v týdle republice by mi odtoleroval, že nemusím doma až tak moc uklízet:-)))
    publikované: 08.12.2009 23:06:44 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  13. Vítam, Bonnie,
    a hneď sa delím o svoje možné riešenie: jedna krabica s medovníkmi pôjde do skrinky na uzavretý balkón, druhú dám do pivnice k zaváraninám / tam je spravidla tiež tma aj chladno/ a uvidím, ako to dopadne. Vďaka za návštevu aj hodnotenie článku.
    publikované: 08.12.2009 23:08:26 | autor: D.Luknárová (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. Vďaka za pekný článok
    privodzujúci a privolávajúci tú pravú predvianočnú náladu. Ozaj nie je nič krajšie ako v radostnom očakávaní spomínať na Vianoce minulé, na drobné nehody a iné veselé príhody. Prajem pokojnú a "bezprúserovú" prípravu Vianoc, veselé vypekávanie , zdobenie a balenie darčekov.
    publikované: 09.12.2009 07:02:14 | autor: panigani (e-mail, web, autorizovaný)
  15. Dobré ráno, Panigani,
    vďaka za hodnotenie aj pekné predvianočné prianie. Veru, minca má vždy dve strany, aj keď človek radšej pozerá len na jednu. Aj Vám všetko pekné a veselé, predvianočné.
    publikované: 09.12.2009 08:13:09 | autor: D.Luknárová (e-mail, web, neautorizovaný)
  16. dik za uvitanie
    i radu,nasledne bude fajn tu opublikovat vysledok pokusu...(u mna mozno t.r. na medovniky nedojde,teda dufam,ze niekde dostanem,ale tusim ich nebudem piect...a mam silne tusenie,ze ich budem jest...no a co,iste si aj ostatni pritomni daju...:-) )
    publikované: 09.12.2009 23:34:15 | autor: Bonnie (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014