Dobroslava Luknárová

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Stretnutie s Meteoritom

Predošlý Ďalší
Nie, nie z vesmíru, hoci aj to bolo, ale kedysi veľmi, veľmi dávno. Teraz je rumanovský vesmírny hosť uložený s príslušnou menovkou a popisom v múzeu. Lenže je aj druhý rumanovský Meteorit a s ním sa možno stretnúť, ako sa to nedávno podarilo aj mne.
A prvú októbrovú sobotu uháňalo naše auto smerom na Nitru, ale v Bábskych Majeroch zišlo z rýchlostnej cesty na miestnu, prešlo časťou obce Báb a zakrátko sme už zaparkovali v Rumanovej pri ohrade do parku hneď za kaštieľom. Stačilo niekoľko desiatok krokov a už aj sme v sále Miestneho kultúrneho domu. Moje stretnutie s Meteoritom sa začalo.
Vítam sa s priateľmi a známymi, odpočítavame čas od nášho predošlého stretnutia. Popritom pozorujem zaujímavú výzdobu sály – starodávny detský kočiarik, starožitný nábytok aj prestieranie, hračky, bábky.

Kulisy na javisku sú už nainštalované, len hercom sa ešte treba prezliecť a namaskovať. A tak sa poberá celá osádka nášho auta do parku, aby sme neprekážali v príprave na predstavenie. A ja? Aby som bola na krátky čas kdesi ďaleko vo svojich spomienkach.
Pred viac ako polstoročím som bývala v Rumanovej spolu so svojimi rodičmi a malým bračekom. Rodičia učili v miestnej meštianskej škole a ako v tých časoch bývalo zvykom, podieľali sa vo viacerých smeroch na rozvoji obecného kultúrneho života. Patrilo k nemu aj ochotnícke divadlo a neskôr tiež školské bábkové divadlo. K obom ma viaže celá retiazka detských spomienok. Rada sa k nim vraciam, a preto ma potešila pred niekoľkými rokmi vzácna náhoda, vďaka ktorej som sa dozvedela, že aj v súčasnej Rumanovej holdujú ochotníckemu divadlu.
A nielen jemu. Ale aj obnove miestnych folklórnych tradícií i zbieraniu poznatkov o histórii obce. Dokonca aj obnove rozsiahleho parku okolo kaštieľa, kde som rada trávila svoje detské voľné chvíle.
Naozaj je to tak. Chodíme po parku a ja s radosťou vnímam pozitívne zmeny – ošetrené staré stromy aj vysadené mládniky, pokosenú trávu, vydláždené chodníky. Orientačné aj náučné tabule i tabuľky, vyregulovaný potok a nad ním pekné drevené lávky. Len kúpalisko čaká na opravu ( Aké sa mi zdá malé oproti detskej spomienke.) Medzi stromami spoznávam zopár „svojich pamätníkov“ – stromy, čo boli veľké, dospelé už v čase môjho detstva. Aké sú stále krásne, mohutné, rozložité! Dávajú parku veľkú mieru dôstojnosti, zrelosti, stálosti – punc plynúceho času.
 
V dolnej časti parku je živo, veselo, s hudbou. Akoby aj nie, veď sú v Rumanovej hody! Práve na nich sa pred desiatimi rokmi po prvý raz uviedol ochotnícky súbor, dnes divadelná spoločnosť - Meteorit nacvičeným divadelným predstavením. Bola to Pytliakova žena. Výber hry jasne nasvedčoval, že súčasní ochotníci poznajú bohaté tradície divadelníctva v obci a chcú sa k nim čo najviac priblížiť. Zviazať pretrhnutú niť a pokračovať v činnosti, ktorá vie rozdávať svoje ovocie na obidve strany – divákom aj hercom.
Veď hlavné čaro ochotníckeho divadla je práve niekde tu – v blízkosti ľudí oboch kategórií a v ich obapolnej snahe obohacovať sa kultúrou, čo nepotrebuje prichádzať zďaleka, nie je odosobnená, chladná. Práve naopak – je previazaná ako farebnými stuhami mnohými pocitmi, podnetmi, vzťahmi.
Je šestnásť hodín. My, diváci, už sedíme na svojich miestach, javisko je vysvietené. Znie rezká hudba a sálou prechádza rozjarený „kostýmovaný“ sprievod. Presne ako chodievali kedysi dávno herci z kočovných, potulných divadelných spoločností – výstižná predohra k jednej z Moliérových komédií. Aj s úvodnou scénkou, kde zaznieva francúzština a dostávajú skoro hlavné slovo dve malé všetečné herečky – dievčatká v „princeznovských“ šatách ( Možno jedného dňa z nich budú naozaj hlavné protagonistky divadla, keď bude sláviť svoju štvrťstoročnicu?! A možno si jedného dňa zahrajú aj v divadielku, ktoré sme len pred malou chvíľkou pokrstili. Bola to pre mňa nezabudnuteľná chvíľa - krst knižočiek o najpozoruhodnejšom strome v rumanovskom parku a  jeho skrytom tajomstve.)
 
„Oklamaný manžel“ – jedna zo známejších komédií slávneho francúzskeho dramatika a divadelníka 17. storočia. Aj si predstavujem, že hlavnú úlohu iste hrával vtedy dávno sám Moliére. Doprial jej obrovský priestor, stále je v strede deja. Obdivujem herca – pána Mira – ako zvláda „kilácky“ text a čoraz viac mu verím v nezávideniahodnom postavení manžela, ktorého sa snažia všetci ostatní iba klamať a využívať. ( Len prečo je taký slepý a naivný?!) Odvíjajú sa jednotlivé scénky a ja si čoraz viac uvedomujem, že sa bavím. A nielen ja – celé obecenstvo reaguje spontánne – smejeme sa, tlieskame, komentujeme vývoj deja.
Vôbec nám nevadí, že jednu z mužských rolí zveril režisér žene – herečke. (V duchu som si spomenula na komédiu „Večer trojkráľový“ od ďalšieho veľkého dramatika W. Shakespeara, kde je zámena mladej dámy na mladíka – rytiera priamo súčasťou hlavnej dejovej zápletky.) Nevadí nám ani „psovská zima“ v sále, keďže rumanovský pán starosta nedal príkaz ani len na jej temperovanie. Ktovie, prečo? Nás baví „zohrieva“ presvedčívý výkon hercov a moliérovské „tragikomično“.
Záverečný potlesk, ovácie, klaňačka. Všetko, ako má byť v riadnom divadle. A nakoľko je aj sviatok jubilea Spoločnosti a naviac ešte sú aj obecné hody, nechýbajú chutné koláčiky a teplý čaj. Pri nich rozoberáme dojmy z predstavenia a hovoríme aj o nových možných plánoch.
Nad Rumanovou sa rozprestrel typický jesenný podvečer. Obloha je plná sivomodrých oblakov s ružovkastými až červenými čipkami po okrajoch zo západnej strany. Nad nimi na západnej strane ešte žiari nebo sýtoružovou a skoro pomarančovou farbou. V oknách domov sa rozsvecujú lampy a keď naše auto výjde na hlavný ťah smerom na Bratislavu, venčí už tmavý obzor z každej strany iba žiarivá retiazka vzdialených svetielok. Okoloidúce autá nás pozdravia jasným svetelným pohladením a potom už len zažmurkajú vzďaľujúcimi sa červenými stopkami. Stále je nám príjemne veselo. Vraciame sa k jednotlivým popoludňajším zážitkom, rozoberáme detaily. A ja v kútiku srdca vnímam nielen radosť z prežitého, ale aj hlbokú vďaku zato, že stále existujú možnosti takýchto krátkych návratov do detstva, umocnených pridanou hodnotou životných skúseností a previazaných stužkami vzťahov – dávnych aj súčasných. Je to vzácnosť a ja si ju veľmi cením.
        
Kaštieľ, v ktorom bola škola a kde sme aj bývali, začína žiť stavebnými úpravami. Potešilo by ma, keby sa mu časom vrátila stratená krása.
Foto – L. Kittlerová
 
 
 
 

Stretnutia s časom | stály odkaz

Komentáre

  1. Princezná zo zámku, prídeš na Bibliotéku?
    :-)
    publikované: 31.10.2013 13:27:47 | autor: Rozprávka (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Rozprávočka,
    vitaj v mojej "krajine". Na Bibliotéku iste pôjdem a ak mi dáš vedieť, kedy tam budeš aj Ty - tak sa časom doladím. D.
    publikované: 31.10.2013 17:14:31 | autor: D.Luknárová (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Dobro slávka
    jejej, v takom kočiariku som sa aj ja vozievala. melanchólia veku na mňa padá, ale to dedinské divadlo by som si veľmi rada na živo pozrela.

    publikované: 31.10.2013 19:55:38 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Srdečne pozdravujem, Vasi,
    divadlo by sa Ti iste páčilo pre svoju bezprostrednosť a úprimnosť. A kočiarik? Keď dnes vidím, ako sa vylepšuje na nových "vozidlách "pre deti podvozok, priestor na odkladanie nákupu, viacfunkčnosť jeho využitia na úkor pohodlného priestoru pre dieťa, tak mi je za tými dávnymi dvakrát ľúto. Aj keď už v rodine nevozíkame malé dieťatko. Vadí mi to tak z princípu. Prajem všetko dobré D.
    publikované: 31.10.2013 21:53:01 | autor: D.Luknárová (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Dobruška, dolaďujem sa - iste tam budem v piatok a teším sa na každého,
    kto si tam dáva so mnou rande.
    Čítam si tvoj blog a vidím, že si sa ujala aj rozprávok... :-)
    publikované: 04.11.2013 10:28:52 | autor: Rozprávka (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014