Dobroslava Luknárová

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Trojkráľovo

Predošlý Ďalší
Koledníci aj pán farár, píšucí na veraje našich dverí tajomné písmenká, ktoré som sa učila čítať ako prvé – mám takú spomienku. Pridružili sa k nej mnohé novšie, viažúce sa k tradícii tohto sviatku v našej rodine i mimo nej. Ale nech akokoľvek hľadám a namáham svoju pamäť, stále sú sneho-biele. Iste mali aj iné tváre, veď meteorologické kroniky presne zapísali aj zapisujú ako kedy bolo, ako kedy je. Vrátane rekordov v plusových aj mínusových teplotách, v centimetroch napadaného snehu... aj bez neho. Avšak „náš človek“ a ja sa k nemu pridávam, má rád Vianoce „na bielo“ – pekne so snehom, inovaťou, mrazom. V nejednom našom folklórne ladenom filme vidno, ako sa koledníci brodia snehom od domu k domu a prv, ako vstúpia do izby so stromčekom, hrmotne dupocú na priedomí, aby striasli z čižiem či kapcov nalepený sneh.
Tradícia Troch kráľov – v mnohom rovnaká a v niečom odlišná v každej časti Slovenska. V starom Račišdorfe – ako si možno prečítať v jeho monografiách to bývalo takto:
„Koledovanie a novoročné vinše uzatváral deň Trí králú. Stávalo sa, že odrastenejší chlapci kamasi z Jura, Mysleníc, Vajnôr prišli na obchôdzku do Račišdorfu a račišdorfskí zase tam. Aj sa pretekali, kto sa na koledu lepšie pripraví, aj ktorá skupinka viac vykoleduje. Po tejto kolede zostával na verajách dverí alebo na hlavnej strešnej klade zápis G + M + B. Túto skratku kráľovských mien vysvetľovali rodičia zvedavým deťom aj žartovnou vetou : Gašpar Marišku boškal. Pravda, podľa tradície by mal byť zápis o niečo zložitejší, lebo by mal začínať 2 prvými číslicami začínajúceho letopočtu, potom nesledujú písmená C+M+B a po nich tretia a štvrtá číslica toho istého letopočtu. Latinský výrok, skrytý v písmenách – „Nech Kristus požehná tento dom“ asi nebol známy mnohým malým koledníkom, a tak si zápis zjednodušovali a vysvetľovali po svojom.Zo sv. omše na Trí králú sa dostávala do rodín posvätená voda aj krieda. Oboje sa v domácnostiach využívalo na drobné magické úkony proti chorobám, krádežiam, nečistým silám“.
V našej rodine sa dlhý čas tradovalo, že sme si práve v tento deň smeli vziať zo stromčeka niečo, čo sme najviac chceli. A obyčajne do troch dní po Troch kráľoch sme pooberali celý stromček. Z jeho vršiaka otec časom vystrúhal habarku a ostatné časti stromčeka patrili postupne ohníku v peci či sporáku.
Pondelkový sviatok Troch kráľov? Ideme popoludní na prechádzku – a vonku – ako na jar. V tráve vidno rozkvitnuté hlavičky sedmokrások, dokonca som zahliadla aj lampášik po púpave. Modrá vysoká obloha, záplava slnečných lúčov. Zima – kamarátka z tejto ročnej doby – kdeže si??? Ani si nechcem pripomínať pranostiky, ktoré obdobnú skúsenosť komentujú. Len v duchu, v mysli stále túžim, aby predsa len – čo najskôr – aspoň na pár dní – napadol sneh.
Nech je všetko tak, ako má byť – spravodlivo, tradične poupratované!
P. S. Zalovila som vo svojom depozitári veršíkov a našla básničku, tuším z roku 2004? – s motívom sedmokrások:
Impresia
„Omrvinky rozsypané
po koberci z trávy -
Kvitli skromné sedmokrásky
už vo februári...“
 
Ale to bol aspoň február, teda trochu zima „už z druhej strany“! Včera som miesto veršíkov pridala do svojho zápisníčka tieto fotky. Majú dátum 6.1.2014 a ich autorom je môj vnuk – vo fotografovaní môj najlepší pomocník:
 
 
 
 
 
 
Tri takéto letničky mi ešte stále kvitnú na balkóne
 



 
 
 

Stretnutia s časom | stály odkaz

Komentáre

  1. na 3 krále
    i u nás bol pondelok krásny slnečný teplý ...ani na veľkú noc taký nebýva..kvitnú sedmikrásky..fialky..kríky kerií..tapoľník..bolo by to pekné-keby bol iný dátum..
    nuž-dejú sa akési čudné veci..vidíme to všetci..
    ale sľubujú koncom týždňa zimu..
    nech je tak-ako má byť..nech si príroda oddýchne pod bielou perinkou...
    prajeme si
    publikované: 08.01.2014 17:55:44 | autor: radosť (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Pozdravujem, milá radosť,
    len pred chvíľkou som počúvala rozhovor s jedným renomovaným klimatológom. Vysvetľoval súčasné vrtochy počasia aj ich príčiny. Ale povedal aj pozitívnu predpoveď - vraj sa zozimí. Len keby rozumne !!!
    - povedala som si vzápätí, lebo asi najhoršie by boli v súčasnosti "holomrazy". Radšej nech primerane nasneží - presne ako si to praješ aj Ty. Zíde sa prírode biela perinka... Prajem pekné zimné dni D.
    publikované: 08.01.2014 21:18:27 | autor: D.Luknárová (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Panónsky háj
    Bol tak nádherný slnečný pondelok, že sme ho využili a išli sme sa pozrieť do Panónskeho hája, kde v nedeľu známy fotil mloka. Kvitli tam blyskáče, fialky i púpavy. Proste nádherný jarný trojkráľový pondelok.
    publikované: 09.01.2014 19:21:32 | autor: iveta (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Srdečne pozdravujem, pani Iveta,
    a prajem Vám i celej rodinke všetko dobré do nového roku.
    Naozaj to bol výnimočný deň vo vzťahu k tradíciám a súčasne k nezvyčajnej predjarnej pohode. Škoda, že toto "šantenie prírody" má v niektorých končinách Európy aj oveľa drsnejšiu podobu. Naozaj, "človek si nenavyberá"!
    Prajem všetko dobré D.L.
    publikované: 10.01.2014 08:21:39 | autor: D.Luknárová (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014