Dobroslava Luknárová

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Záhradkárska dilema - o akej sa mi ani nesnívalo

Predošlý Ďalší
Po prvom jarnom dni:
Pod snehom ukryté
nesmelé stopy Jari
čakajú na slnko,
svoje prebudenie
 
Piesenka však čuší -
v hrdielkach vtákov drieme
Padá biele ticho - - -
 
Čo keď je nasnežené!
 
Po niekoľkých dňoch so zamračenou oblohou hľadám v každom kútiku svojej mysle
čarovný prútik a snujem zaklínaciu formulku, hoci nemám na čarovanie žiaden certifikát:
Nedočkavé prianie:
Hej, slnko, slniečko,
z mrakov vykúpené,
dotkni sa prstíkom
ľudí, stromov, zeme!
Pobozkaj každého
lúčikom zlatým -
Nech príde Jar,
nech sa teplo vráti!
 
Hurá, moje „veršíky – zaklínačky“ zabrali!!! Dnes popoludní konečne zasvietilo spomedzi mrakov slnko a hneď bol svet krajší. „Ideme na záhradu“ – vravím manželovi a o chvíľu už sadáme do auta. Neviem sa dočkať, ako bude v záhradke a celou cestou do nej si robím rýchly plán, čím začnem.
Otvárame bráničku – a – čudesný pozdrav na chodníku – po srnke. Už v čase, keď sa topil sneh, sme našli podobný pozdrav. Nebolo ľahké si ho vysvetliť, lebo naša záhradka má plot, je v členitom teréne a prístupová cestička je hore aj dolu zahradená ďalšími bráničkami aj plotmi. Lenže túto zimu nafúkalo vysokánske záveje, a tak sme objavili miesto, kade asi srnka prišla aj odišla. Bolo mi jej, chuderky, ľúto, a tak som jej aj prepáčila, že sa z hladu pustila do kmienka mladučkej čerešne.
Ale prečo teraz? A ako, keď sneh už zliezol a do záhradky naozaj nie je ľahký prístup. Kadiaľ, preboha, prišla aj odišla? Hrám sa na nezvyčajného pátrača (naozaj, prečo sa nepoužíva pomenovanie tejto profesie aj v ženskom rode?!) a moja čisto romantická predstava o srnčej návšteve dostáva vážne trhliny – dopoly poobhrýzaná tuja, listy tulipánov, krokusy aj šťavnaté listy ďalších skalničiek obžraté na polcentimeter nad zemou svedčia o predjarnej hostine.
Pravda, hosť (ktovie, či len jeden) aj riadne, hojne „zaplatil“ - - - bobečkami. Sú všade, ani jedna časť záhradky nie je bez nich. Veru, o takomto hnojive sme ani vo sne neuvažovali. Nemáme z tridsiatky predošlých rokov ani jednu podobnú skúsenosť...
Rozmýšľam, či je srnčím návštevám koniec. Časť mojej romantikou podfarbenej fantázie kreslí obraz záhradky aj so srnkami, ako sa uveličene pasú na našom neveľkom trávniku, ale väčšia – racionálna časť mojej mysle hovorí – Nie! Nechcem prísť o krásu kvitnúcich kvetov, nechcem poobhrýzaný vinič, nechcem, aby mi hrášok ešte pred kvetom pojedli nepozvaní hostia. Veru, o takejto dileme som ani nesnívala. Ani sa mi nedarí zosnovať ďalšiu pre tento prípad účinnú „zaklínačku“.
 
 
 
 

Momentky | stály odkaz

Komentáre

  1. De eL
    my máme záhradu pri potoku-asi odtia+ sa k nám dostala srna a ohrýzla mi kvetné puky na azalkách..takže tento rok bude radosti menej...:-(
    my máme stále ešte sneh na záhrade...už o mesiac nám predlžila zima vysedávanie doma a skrátila radosť z pobytu vonku...nepamätám...hádam sa dožijeme dôchodcovskej práce a radosti na záhradke...:-))
    publikované: 07.04.2013 12:41:54 | autor: radosť (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Milá radosť,srdečne pozdravujem
    Vidno, máme rovnaké skúsenosti aj rovnaké priania - k slniečku a pekným jarným dňom. Snáď už naozaj prídu. Tak do budúcich dní čo najviac splnených malinkatých prianí D.L.
    publikované: 07.04.2013 19:57:59 | autor: D.Luknárová (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. srnečky
    veru v Rači tento rok zabiehali hojne do záhrad, dokonca i do tých medzi bytovkami... nafotili ich aktívni obyvatelia. Ktovie, či naši poľovníci, zaoberajúci sa skôr strieľaním psíkov, nemali čas na dopĺňanie kŕmidiel.. Sú to nádherné tvory, ako ich veľmi milujem, tie krásne očká, plaché a nežné...:-)
    publikované: 08.04.2013 21:12:29 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Matahari, pozdravujem,
    aj mne sa srnky ináč veľmi páčia. A kvôli tejto zime ich ľutujem, lebo si, chuderky, vytrpeli. Myslím, že nebolo o ne dobre postarané kompetentnými a vraj ich veľa uhynulo aj tu, v našich lesoch.
    Nuž, smútim za tulipánmi, ale ak pomohli čo len jednej srnke prežiť, tak potom O.K.
    Prajem pekné a čím jarnejšie nasledujúce dni D.L.
    publikované: 09.04.2013 12:07:11 | autor: D.Luknárová (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Dobruška
    chýba to slniečko. chýbajú teplé jeho pohladenia, chýbajú davy a džavot detí v parku. Srnky a labute, zajace a kŕdle vrán obzobávajú naše polia. poovníci darmokrmelce napĺňali, srnky do lesa nechodili, ale na polia sa sťahovali. Oj, dlhá bola veru zima, aj keď ju zbožňujem, jej dlhodobá návšteva mi už ničí nervy.
    Tvoje nedočkavé prijanie je krásne
    publikované: 11.04.2013 11:38:01 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Milá Vasi26,
    dnes som sa tešila, že moja zaklínačka k slnku v Bratislave fungovala. Bolo vyslovene krásne - pekne - teplučko. Snáď už tak bude čoraz viac. Prajem Tebe, sebe, všetkým nám.
    A srdečne pozdravujem. D.
    publikované: 11.04.2013 19:52:14 | autor: D.Luknárová (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014