Dobroslava Luknárová

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Keď vonia máj

Predošlý Ďalší
 
Keď vonia máj
 
Veje vetrík májový,
nesie pozdrav voňavý –
bazy, ruží, agátov.
 
Vôňou sladkou bohatou
už cukruje vzdušné prúdy,
starú pieseň zo sna budí.
 
Kde si, kde si, gramofón?
Roztoč platňu, vydaj tón!
 
Mám ju v hlave – chytám slová –
Náladička agátová:
 
 
Akáty bílé, žalují vám,
nesmírnou bolest já v srdci mám –
Odešlo štěstí, zůstal jsem sám,
akáty bílé, žalují vám...
 
Tóny - slová – je ich málo –
Viac v pamäti nezostalo,
iba sladká melódia -
 
Občas sa mi pripomína
s vôňou bazy, agátov –
Vždy rovnako – dojato!
 
V nedeľu v záhradke nad Račou voňalo hlavne agátmi – klonia sa nad prístupovou cestou, posýpajú ju drobnými voňavými lupienkami. V račianskom chotári na pomedzí vinohradov a lesa je ich bohato. A bazy tiež – možno by som mala povedať „hularu“, lebo to je správne račišdorfské pomenovanie. Pridávajú do ovzdušia svoju vôňu, ale spôsobujú na istý čas aj zaujímavé sfarbenie lesného porastu – ako keď človek začína šedivieť. Objavia sa šediny na spánkoch, pridajú účesu zaujímavý vzhľad – lesy nad Račou – na malokarpatských vŕškoch – tiež majú svoje „šediny“... alebo „melír“?
Jedným slovom sú zelenkavé a tuhozelené. Pokým sa to nezmení, budú voňať – nielen sviežou zeleňou, ale aj medovou vôňou kvetov. Bože, taká hostina pre včeličky! Len keby ich bolo viac. Veru, zišli by sa.
Teda od hory vonia agátmi a dolu v Rači, napríklad na našom sídlisku, už vonia aj lipovým kvetom a okolo električkovej trate, ale aj pri zdravotnom stredisku – olivami.
... „Olivo, olivo, olivo zelená“... hneď ma napadá ďalšia melódia a ďalší starý šláger. Nečudujem sa, že je „sladký“ – veď sa kedysi „nosili“ takéto piesne. Pripomínajú včelí med, v ktorom sa snúbi farba aj vôňa, sladkosť a ešte čosi – možno by sa to dalo nazvať zhmotnením slnečných lúčov, nádherného sviežeho májového povetria.
... „Je máj a ty si úžasná...“ škoda, že neviem pokračovať v texte ďalšieho starého šlágru. Ale melódiu si pohmkávam... a je mi krásne, májovo!
 
 
 

Stretnutia s časom | stály odkaz

Komentáre

  1. Dobro slávka
    krásne sa kráča popod rozkvitnuté jarné voňavé stromy. S melódiou na perách aj v srdci. Aj mňa napadli, keď som v piatok po Piešťanoch chodila: agátov rad, povedľa cesty z oboch strán, keď tade idem vždy rád naň spomínam - a najkrajšie sú tie ružové , či už agáty alebo gaštany. Potešia oko, oblažia čuchové vnemy a človeku je tak, akosi marcipánovo pri srdci. tak isto mi je teraz, keď som sa tvojimi riadkami a veršami potešila
    publikované: 29.05.2013 20:49:34 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Milá Vasi, srdečne pozdravujem
    a rada by som sa pridala k prechádzke po Piešťanoch. Mám ich rada asi najviac kvôli bohatej flóre v rôznych obdobiach roka a ešte kvôli takej oddychovej pohode, ktorú kúpele navodzujú. Občas sa v nich zastavíme s manželom alebo deťmi a vždy je to príjemne strávený čas.
    Tu u nás sa k vôni stromov na okraji lesa pridali aj lipy priamo pri domoch a tak je všade krásne, voňavo. Našťastie dážď "spacifikoval" topoľový sneh, a tak nehrozia prejavy alergie. Je naozaj májovo - podľa pranostiky:"Studený máj... " Snáď sa naplní nielen v úrode kláskov, ale aj v pocitoch človeka. Prajem pekné predletné dníčky D.
    publikované: 30.05.2013 08:54:06 | autor: D.Luknárová (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. agáty bílé...miluji vás...
    po roku voňavo kvitnú zas-aj u nás..omamná vôňa..
    dnes prší-sedíme doma...
    dúfam-že ten máj prinesie do komory raj...
    či teplý-či studený-v duši si raj ponechaj...:-)
    publikované: 30.05.2013 14:32:30 | autor: radosť (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Milá radosť,srdečne pozdravujem
    raj beriem všetkými desiatimi. Hlavne pohodu a slnko. Keď je tak daždivo - ako práve teraz - žiada sa mi slnko o to viac. Možno by sa žiadalo aj jahôdkam v našej záhrade , nech sa načisto nerozmočia.
    Prajem na ďalšie dni už peknú júnovú pohodu. D.L.
    publikované: 30.05.2013 17:31:24 | autor: D.Luknárová (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014