Dobroslava Luknárová

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Rok plný zmien

O Rači
Predošlý Ďalší
...rastie ako z vody... známa a obľúbená metafora. Často ju vravíme o deťoch, lebo v istom veku je pre ne príslovečné, že čo im z oblečenia kúpite na jar, je im už v jeseni malé, kúpite v jeseni a po zime, na jar (dávno bol zvyk, že k Veľkej noci) už sú im krátke nohavice aj rukávy. Ale reč tentokrát nebude o deťoch. Bude o Barónke.
Ešte donedávna šlo o historickú budovu v schátralom stave, dnes by ste ju zbytočne hľadali na vyšnom konci Alstrovej ulice. Namiesto nej zapĺňa pôvodný priestor novostavba – skutočne vyrástla „ako z vody“ za krátky čas. (Na jar zaplnili obrovskú jamu základy, dnes stoja na nich nielen múry, ale hotová budova aj so strechou, dokonca končia s jej zatepľovaním.) Priečelie obytného komplexu pripomína pôvodnú budovu a krátko pred slávnosťou račianskeho vinobrania dostala budova aj svoju príslovečnú „korunku“ – erb.
Nie tento pôvodný – bol veru v úbohom stave. Na budove bola osadená jeho verná kópia. A spolu s ňou sa v občasníku  Račan objavil zaujímavý článok. Dozvedáme sa z neho, že podľa vyjadrenia reštaurátora, známeho umeleckého remeselníka Ludevíta Tokarčíka z Malých Krštenian pri Partizánskom, nejde o pálffyovský erb. Viaceré prvky v jeho výzdobe  napovedajú, že sa pravdepodobne jedná už o erb rodu Néveryovcov.
Hľa, aká cenná korunka! Ako dobre, že si novostavba obytného komplexu podala ruku s históriou a rešpektovala ju aspoň v najmenšej ešte možnej miere. Svedčí to o dobrej snahe, o úcte k tradíciám, ktorú skutočne potrebuje naša doba. Veď život sa ako veľká rieka rúti dopredu, ale jeho pramene, jeho riečište zachováva stopy dávnych čias.
Dobre robíme, ak ich rešpektujeme, skúmame, zachovávame ako naše cenné človečenské dedičstvo. Foto: Ľudovít Havlovič
 
Foto: Ľudovít Havlovič
 
 
 
 
 

O Rači | stály odkaz

Komentáre

  1. vieš čo...
    takto spizdiť nádhernú záhradu, ktorá mala dušu, precpať okolie autami, keď už teraz tam niet kde parkovať.... ako dobre, že som odtiaľ odišla....... chudáci ľudkovia v bytovke oproti....
    publikované: 26.10.2011 09:57:24 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  2. vieš čo...
    takto spizdiť nádhernú záhradu, ktorá mala dušu, precpať okolie autami, keď už teraz tam niet kde parkovať.... ako dobre, že som odtiaľ odišla....... chudáci ľudkovia v bytovke oproti....
    publikované: 26.10.2011 10:04:27 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Milá Matahari, srdečne pozdravujem
    nemala som šťastie vidieť záhradu, ktorá ku kaštieli dávno patrila, len mi o nej rozprávali. Je smutné, keď sa niečo pekné necháva drsným zubom času bez povšimnutia a to sa žiaľ stalo práve jej. Nové desaťročia minulého storočia postupne ukrajovali z jej rozlohy až po najbližší priestor pri samotnom kaštieli a aj tam sa neudialo nič pre jej záchranu. Nedeje sa niečo podobné aj s viacerými vinohradmi nad Račou? Možno treba v tomto smere biť na poplach.
    publikované: 26.10.2011 10:34:50 | autor: D.Luknárová (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Prosím pomozte
    publikované: 26.10.2011 13:10:05 | autor: Anna (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Dobruška
    veď stačilo tam postaviť nie takú ozrutu, zachovať niečo z atmosféry, tam ti rástlo na jar tulipánov, cez dieru sme so susedom chodili a tešili sme sa ako malé deti, starý pán nosil domov manželke....
    ..a vinohrady? no, niekto chce pestovať, ale sú takí, čo ich to neláka, ako mňa, ani víno nepijem, snáď sa ale z nich niečo zachová, inak dopadneme ako všetky metropoly európy, kde hlavné mestá zostali bez viničov... a tak sa tam krásne prechádza...:-)))
    publikované: 27.10.2011 11:15:31 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  6. Dobrý večer, Matahari,
    aj na mňa pôsobí novostavba Barónky veľmi robustne a uzavreto. Hlavne od ulice s jej menom. Ktovie, aký bude dvor?...
    Dosť by ma zaujímalo, čo sa z bývalej krásy záhrady dalo ešte vnímať, keď si tam chodievala. Ja som nenašla dostatok odvahy potúlať sa tam, pokým fungovala ohrada a keď jej už nebolo, keď začali demolačné a výkopové práce, to sa už nič z minulajška nedalo tušiť. Šťastie, že v kaštieli som dávnejšie bola, a tak mi zostala aká-taká predstava o ňom.
    K vinohradom a vínku - vnímam ich ako svojský kolorit nášho kraja a v malých dávkach si ho doprajem, ale samotná tradícia - tá ma drží za srdce veru poriadne. Srdečne pozdravujem D.
    publikované: 27.10.2011 19:15:53 | autor: D.Luknárová (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014