Dobroslava Luknárová

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Jedna tajná misia III.

Na dlhšie čítanie
Predošlý Ďalší
 
 
Babi, počkaj! Len trošku pootvor dvere! Myslím, že nás čakajú. Ja pôjdem prvý - - - tŕŕŕrr, tuf, tuf! Po zuby ozbrojený vojak najprv dôkladne vyčistí vchod a až potom dovolí ostatným, aby prešli. Aj do schodov ku výťahu pobehne prvý. Smelo, ale aj ostražito. A na štvrtom z výťahu presne tak.
 
Chvalabohu, v byte sú už v bezpečí! Môžu si zložiť vetrovky, prezuť sa aj si v kúpeľni umyť ruky.
Lenže v spálni na skrinke ležia dva mobily. Kapitán Preiss berie do ruky modrý mobil a už telefonuje. Prijíma rozkazy od šéfa, odpovedá čo najstručnejšie, končí rozhovor slovami: Jasné, vykonám – a potom sa obráti na svoju vojenskú jednotku:
- Práve som dostal správu, že už prišli. Začína sa tajná misia. Máme ich vypátrať a pomôcť im. Sú z inej planéty a hľadajú super tajnú zbraň, ktorá by mohla uškodiť aj im, aj nám. Vôbec sa nevie, v akom sú prestrojení, ale je ich desať - z veľkej igelitovej tašky vyberá kapitán vhodné zbrane. Zvažuje, ktoré by sa hodili najlepšie. Pištole? Puška? Toto je bazuka...
- Vilko, poďme najprv na tú matematiku – ruší babka vojenské kruhy žiackou realitou a už nesie do kuchyne učebnicu, zošit aj peračník. Kapitán Preiss si len vzdychne a voľky-nevoľky sa mení na tretiačika Vilka. Pre istotu berie so sebou do kuchyne aj modrý mobil. Čo ak sa šéf opäť ozve?
Ešte jeden stĺpček a úloha je v suchu. Odčítanie už Vilkovi nerobí problém. Stihne popri úlohe porozprávať babke aj čo Kiko v škole, aj to, že sa teší na svoje narodky. A ešte má dvoch nových pokemonov. Babka si vôbec nevšimla, že bliká mobil. Práve modrý. Kapitán Preiss ho v okamihu berie do ruky – úloha-neúloha, tá musí počkať – a ohlási sa.
- To je pre teba – podá mobil babke – šéf ti chce povedať dôležitú správu. Babka preberá mobil a načúva. Jej tvár aj stručné, lakonické vety svedčia o veľkom prekvapení, gestami dáva najavo, že všetko do bodky zopakuje svojmu nadriadenému. Končí telefonát slovami: Jasné. Vykonám. Odovzdám. Ozveme sa.
Keby sa zvedavosť dala vidieť, bola by iste narástla v priebehu jednej minúty do veľkosti dospelého slona a zaplnila by väčšiu časť babkinej kuchyne. Nedalo sa otáľať.
- Čo ti vravel?
- Predstavte si, kapitán Preiss, budeme to mať ťažké. Pristátie UFA sprevádzali problémy. Zasekol sa im prístroj na voľbu vhodnej mutácie. Keď chceli mimozemšťania vystúpiť, pochopiteľne v ľudskej podobe, predsa nebudú vzbudzovať pozornosť, keď sú na tajnej misii, mutácia prebehla ináč. Vlastne šéf ani nevie ako, lebo sa mu už neohlásili. Len prístroje zaznamenali ich výstup do terénu, zamerali miesto a potom už nič... Ticho... UFO je prázdne a dohovorené signály sa neozývajú. Povedal, že nasadí aj ďalších pátračov okrem nás. A budeme neustále v spojení kvôli novým informáciám.
- Jasné. Poručík, berte mobil so sebou. Čaká nás ešte jedna misia.
 
 
 
 

Na dlhšie čítanie | stály odkaz

Komentáre

  1. jajaaajaaaj:)
    Na scifi som nikdy nebola dostatocne chapava...
    publikované: 04.01.2010 19:23:15 | autor: hanka (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Hanka, ale toto zvládneš,
    keď sme to zvládli my dvaja s Vilkom. Prajeme dobré čítanie aj ďalej.
    publikované: 04.01.2010 21:51:36 | autor: D.Luknárová (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014