Dobroslava Luknárová

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Už sa teším na račiansky jahodový...

Predošlý Ďalší
 
 
Možno si niekto pomyslí, že by to mal byť koláč, po račiansky osúch, alebo nejaká iná dobrota z cukrárne, ktorú by tak nazvali. Ale nájdu sa aj lepší znalci, doložia k tým dvom prídavným menám podstatné meno „kvet“ a hneď je všetko jasné. Totiž tak už máme pohromade celý názov našej regionálnej literárnej súťaže. Každoročne ju vypisuje Miestny odbor Matice slovenskej v Rači pre školopovinnú mládež.
Avšak v tomto ročníku je aj malá zmena – popri detských kategóriách je pripravená aj kategória pre dospelých. Oznam o súťaži bol v septembri uverejnený v Račianskom výbere, stále o ňom informuje na svojej stránke spomínaný Miestny odbor MS a ja, ako členka poroty, sa už neviem dočkať zaujímavého čítania.
 
V uplynulom ročníku nám prišlo celkom 96 literárnych prác, z nich 28 (cca 30 %) malo formu básne. Ozvali sa nám aj mladučkí autori v počte 20, tých sme zaradili do 1. kategórie. Druhú kategóriu utvorilo 36 literárnych prác na tému „Stretnutie, na ktoré sa nezabúda“ a ostatné štyri témy boli zaradené do 3. kategórie.
Zo žánrových foriem sa v súťažných literárnych prácach objavila pomerne často forma reportáže, ale pozoruhodné boli aj pokusy o poviedku a poéziu nonsensu. Vo viacerých autorských výpovediach dominoval kritický postoj detí k stavu životného prostredia, ale aj ku kvalite medziľudských vzťahov. Na druhej strane mnoho prác bolo naplnených láskou, priateľstvom i úctou. Detskí autori nás pútavou formou presvedčili o tom, že veľmi pozorne sledujú svet a život okolo seba v jeho mnohostrannosti, zložitosti vzťahov aj v hľadaní svojho miesta v nich.
Pekná bola jazyková, štylistická aj grafická úroveň došlých prác. Možno sme očakávali väčšiu nápaditosť v tvorbe priliehavého titulku pre to ktoré literárne dielko.
V apríli bol minulý ročník slávnostne vyhodnotený a 19-im autorom sme odovzdali diplomy, vecné ceny aj zborník vyhodnotených prác.
 
To sa udeje aj v tomto ročníku. Koncom februára je uzávierka súťaže a po nej nastane to, čo je pre mňa nesmierne príjemné – čítanie všetkých literárnych pokusov. Potom príde ťažká fáza našej aktivity - výber najkrajších, najhodnotnejších aj najoriginálnejších literárnych dielok, príprava zborníka z nich, vyhotovenie diplomov, nákup kníh, príprava kultúrneho programu. No a v apríli – slávnostné vyhodnotenie, ale to už bude zase veľmi príjemné a pekné. V súčasnom ročníku súťaže zadal MO MS tieto témy:
 
 Spod školského prachu (momentky a spomienky)
 Zanechali stopu – o významných osobnostiach, spolkoch a organizáciách v Rači
 Ako vznikli, rástli a ešte stále rastú Krasňany
 Po turistických chodníčkoch Slovenska       
 Voľná téma
 
a ja si len veľmi prajem, aby sa objavili hlavne zaujímavé práce na druhú a tretiu tému, lebo o troch ostatných nepochybujem. Tie iste prinesú pekné ovocie – alebo kvety??? po vzore celého názvu tejto peknej súťaže.
V súčasnosti o nej iba dumám, čakám, teším sa...
 
Na osvieženie prikladám jedno minidielko z minuloročného zborníčka:
 
 
Neobyčajné stretnutie
 
Dňa 11. 9. 2008 som oslavoval narodeniny – 10 rokov. Od rodičov som dostal darček, po ktorom som dlho túžil – nový bicykel. Ten deň bolo vonku perfektné počasie, tak hneď po oslave, na ktorej som si pochutnal na supertorte, som išiel s bratmi vyskúšať nový bicykel.
Preháňal som sa sem a tam, vychutnával príjemný pocit z jazdy na vytúženom bicykli. Bratia navrhli, že si dáme rýchlostné preteky. Na nový bicykel som si síce ešte neprivykol, ale také niečo som si nemohol nechať ujsť. Chcel som im ukázať, že môj bicykel je jednoducho najlepší. Odštartoval som vynikajúco a tešil som sa na isté víťazstvo. V prudkej zákrute som urobil drift a vtom som pocítil, že sa v tej rýchlosti na bicykli neudržím. Spadol som, všetko okolo mňa sa zakrútilo a v okamihu som vrazil do brány.
Myslel som si, že sa nič nestalo. Išiel som ihneď domov oznámiť rodičom, čo sa stalo, a mimovoľne som si chytil hlavu. Pozriem na ruku a... veľmi som sa vystrašil – ruka bola celá krvavá. Rodičia so mnou ihneď išli na pohotovosť v Pezinku. Pani doktorka mi zastavila krvácanie a poslala ma na chirurgiu na Kramáre do Bratislavy. Išli sme autom – veľmi rýchlo, ešte že bola sobota a na ceste nebolo veľa áut. Ranu na hlave mi zašili, trvalo to asi 10 minút. Poslali ma aj na RTG vyšetrenie, aby sa vylúčilo poškodenie lebky. Týždeň som sa nemohol bicyklovať...
Doteraz mám na zadnej časti hlavy jazvu, ktorá mi bude toto stretnutie s bránou, pri páde z bicykla, navždy pripomínať.
Od tejto príhody sa bicyklujem vždy s prilbou na hlave.
 
Branko Novotka
ZŠ Jána de La Salle
 
 
 

Z činnosti MO MS | stály odkaz

Komentáre

  1. Pekný deń, Dobruška...
    ... Dúfam, že tam objavíte veľa literárnych talentov, čo budú mať nielen správne pero v ruke, ale aj správne srdce v hrudi - to je niekedy dôležitejšie, ako talent.

    Sú ľudia, ktorí vedia celkom obstojne písať, ale z ich písmen ide taký chlad a tvrdosť voči iným, až hrôza!
    :-)
    Našťastie, deťom, čo prejdu tvojimi rukami, to nehrozí, si asi tá najlepšia učiteľka (spolu s mojou bývalou triednou), akú poznám.
    publikované: 27.01.2010 10:31:46 | autor: Rozprávka (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Rozprávočka, dobrý deň,
    telepatia funguje naplno, práve som Ti dopísala a odposlala mail.
    Ešte k detským prácam - možno ich aj preto rada čítam, že je v nich - ako v lesnej studničke - číro, priamo, prirodzene. Pravda, nie vždy. Zásahy dospelých občas "robia svoje", ale to sa dá rozpoznať.
    Ja mám každý deň pri sebe svoju súkromnú studničku - najmladšieho vnuka - pravda, bez písania. On radšej hovorí, hovorí a hovorí. Je to paráda! Tak ešte raz - pekný deň!
    publikované: 27.01.2010 10:47:53 | autor: Dobruška (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Dobruška, venovať sa deťom v akejkoľvej oblasti je fantastická vec,
    no a keďže ma od detstva baví písmenkovanie, tak tým vaším malým spisovateĺom a spisovateĺkám veľmi držím palce.

    Idem kuknúť mail.
    A vnúčika Ti úprimne závidím, dúfam, že aj ja sa dočkám raz nejakého podobného šidla!
    publikované: 27.01.2010 10:51:59 | autor: Rozprávka (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014