Dobroslava Luknárová

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Dojmy z jednej výstavy

Momentky
Predošlý Ďalší
„Iba raz treba pozerať, ako Picasso kreslí (v jednom z filmov, ktoré ho zachytávajú pri práci), aby človek videl, ako inštiktívne a neúnavne pri tom postupuje. Bez váhania, bez úzkostlivej opatrnosti: vidno iba ruku, ktorá sa pohybuje s prirodzenosťou vtáčieho letu. Taká ľahkosť by mohla byť výsledkom cvičenia od skorej mladosti, ale je aj vecou vrodeného talentu. Iní umelci predsa takisto prešli podobnou výukou a nedosiahli rovnaký stupeň zručnosti.“
(Herbert Read: Stručné dejiny maliarstva od Cézanna po Picassa)
 
Vďaka výstave umelcových kresieb a skíc, ktoré boli až do druhej novembrovej nedele vystavované v Mirbachovom paláci, naplno rozumiem uvedenej charakteristike od H. Reada.
 
Prechádzala som od vystavovanej štúdie, či skice?, k ďalšej a bola som udivená, koľkokrát umelcova ruka skúšala ten istý motív. Len s nepatrnou obmenou – vždy znova a znovu, hľadajúc najsprávnejší výraz. Ľahučké ťahy ceruzou, drievkom, vedené čisto a iste, ale vždy s nejakým nepatrným posunom – ktorá verzia bude najsprávnejšia? Pozoruješ, ako umelcova ruka postupne zjednodušuje tvary, hľadá možno jedinú univerzálnu, či najcharakteristickejšiu formu vyjadrenia?
 
„Presnosť nie je pravda...“ – znepokojujúci Picassov výrok. Stojí nad ním premýšľať a možno sa aj sporiť, dokazovať, odmietať jeho platnosť. A tak hľadám odpoveď -
Na jedných skicách vidím množstvo čiar, hotovú mapu ťahov – pripomínajú vrstevnice a šrafy na nej, dôkladne podrobnej. A vedľa visia ďalšie štúdie s úspornými ťahmi, ale akými presnými, výstižnými, až človeka mrazí, ako to dokázal, ako presne uhádol línie tela, detaily tvárí!
 
- Vidíš, čo robí cvik? Ruku treba trénovať, aby sa podriadila príkazom oka, srdca, rozumu... ten hlas za mnou? Zbytočne by som sa obrátila, jeho pôvodca nebude stáť blízko mňa. To len moja fantázia privoláva dávny čas. Radil mi, keď som sa pokúšala kresliť ako on. Tešil sa, možno viac ako ja, keď sa mi práca darila a bol trpezlivý, keď mi nešla.
- Len skúšaj! Neboj sa chýb! Každý ich robí... Vidíš, toto ti vyšlo výborne. Ešte sa pohraj s tieňovaním a bude to... Od detstva som ho rada pozorovala, keď kreslil alebo maľoval. Aj jeho ruka sa pohybovala po papieri ľahko a iste. Poslúchala ho, hoci on sám býval často nespokojný s výsledkom. Hľadal lepší výraz, lepšiu „pravdu“ prenesenú na bielu plochu papiera. Jeho obrázky zdobili náš byt. Pribúdali nové, staršie odkladal. Učil nielen mňa, v škole mnohých žiakov a mal s nimi aj so mnou božskú trpezlivosť.
 
Otecko! Ako by mi bolo dobre, keby si naozaj stál vedľa mňa. Keby sme po výstave prechádzali spolu. Debatovali ako za starých čias. Tešili sa, že máme práve teraz a takúto jedinečnú príležitosť.
Lenže – miesto za mnou je prázdne. Sama chodím, hľadím, porovnávam...
 
„Presnosť nie je pravda...“ v duchu si pripomínam viaceré reprodukcie Picassových obrazov, aj svoj postoj k nim. Prehodnocujem? Súhlasím? Z vlastnej skúsenosti viem, že nie je jednoduché obliecť svoje predstavy do slov. A čo potom umelecká skratka? Vybrané z vybraného? Naviac, musí ťa poslúchať ruka, musí dokonale „poslúchnuť“ tvoj vnútorný, jedinečný príkaz. Cítim sa ako v majstrovej dielni – vidím obrovské množstvo „polotovarov“, z ktorých sa rodilo svetoznáme, dnes čoraz viac zhodnocované majstrovo dielo.
Áno, potrebovala som vidieť túto výstavu. Dotvorila mi obraz o Picassovi z úplne iného zorného uhla. Je iné, keď čítate akokoľvek podrobný rozbor umelcovho diela, a keď potom máte možnosť vidieť jeho prácu alebo jej výsledky na vlastné oči.
Z dávnych čias si pamätám perokresbu Picassovej Holubice mieru. Zdala sa mi príliš realistická. Dnes už viem, že skica holuba bola kdesi na začiatku jeho kresliarskej školy. Istého dňa aj na holubicu stačil jeden jediný presný ťah...
 
Picasso – moja predstava o ňom – to už nie sú len jeho slávne kubistické diela – odteraz mám pri ňom aj osobitnú stránku. Sú v nej a iste aj zostanú dojmy z výstavy, ktorá mi predstavila jeho kresliarsku techniku, jeho majstrovstvo ľahkých dokonalých ale aj stále hľadajúcich ťahov.
 
                    „Presnosť nie je pravda...“
 
Spleť umných čiar,
spleť rutinných čiar –
hľadanie
Tušenie tvaru, objemu,
napätia –
Struna fantázie
do prasknutia napätá,
až drnčí vo vysokej tónine
Linky, čiary,
tenulinké, citlivé -
V tom lese čiar
príbeh ožíva
klbká citov
do uzlov sa viažu:
Vášeň ohnivá,
nostalgia tklivá –
Hľa, statný titan
po bozkoch usína
v náručí krásky
Robustné telo
mäkko ovíjajú
oblé ramená
odalisky
Pokročím ďalej –
Možno iný motív?
Traja starci v zadumaní
Ďalší krok –
Nežná tvár devy...
Sochár pri práci
Sochár pri oddychu
Spiaci sochár...
Zlostný býk -
Minotaurus
spiaci, krotký, nežný...
Presnosť nie je pravda?
pýtam sa tichých čiar.
Poučená videným
sama sebe odpovedám:
Pravda je pod kožou,
pravda je v srdci,
hlave skrytá –
Vykúpená hľadaním,
prácou, tvorbou,
pochybami...
Taká nástojčivá -
neodbytná.
 
... tuším som sa celkom zamotala do Picassových čiar ...  
   
 
 
 
 
 

Momentky | stály odkaz

Komentáre

  1. Výstava
    pekne si to opísala aj rozbásnila, Dobruška,

    ja som mala podobný zážitok v naše galérii, keď vystavovali kresby Kolomana Sokola, čosi úžasné, celá postava z troch či piatich ťahov,vrátane klobúka na hlave, takisto kresby koní... až mnou lomcovalo, že si jednu drobnú kresbu kúpim .. ale bolo treba peňazí na iné... občas aj ľutujem,hlavne keď ma zachváti rozjímacia nálada...
    publikované: 23.11.2011 20:42:58 | autor: KameliaB (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Milá KamiB,
    teší ma, že mám spoločníčku aj pri takýchto zážitkoch. Sú situácie, keď sa človeku žiada "porozprávať sa o prežitom", najmä keď sa jedná o silný zážitok. Dobre, že sa to dá aj takto. Prajem všetko dobré, hlavne v najbližších dňoch slniečko, už mám sivej jesene akurát dosť. S pozdravom D.
    publikované: 23.11.2011 20:55:30 | autor: D.Luknárová (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014