Dobroslava Luknárová

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Na mikulášsku tému

Zápisky z učiteľského depozitu
Predošlý Ďalší
„Martin“ a „Katarína“, tradičné dni aj s ich pranostikami sú už za nami, nezadržateľne sa blížia Vianoce. Dni sú plné očakávania, nákupov, predvianočných plánov, ale - u nás, starších, aj akejsi zvláštnej nostalgie, ktorá nás obracia do rokov prešlých aj dávno prešlých... V pamäti sa vynárajú obrazy tamtých Vianoc... zvykov, ktoré panovali ešte v domácnostiach našich rodičov a starých rodičov. Z  knihy o Rači, vydanej v roku 1989, kde je výročným obyčajom v našej obci venovaná rozsiahla kapitola, si práve pripomínam:
4. decembra, na deň sv. Barbory, odlamovali hospodári vetvičky z viniča a čerešne, v neskorších dobách aj z iných stromov, a nechali ich vo vode vypučať. Podľa bohatosti kvetov, ktorými vetvičky do Vianoc zakvitli, si robili úsudok o budúcej úrode. / Ktovie, či to ešte platí aj v našej dobe?/
Na 6. decembra pripadá deň sv. Mikuláša, k nemu sa v Rači - ako iste aj v iných obciach a mestách - viazali (a vlastne do dnešných dní viažu), zábavné, veselé zvyky. Muži a mládenci z príbuzenstva sa dávnejšie preobliekali za Mikulášov, ale aj čertov a anjelov a obdarovávali deti balíčkami od rodičov. Tie obsahovali hlavne ovocie, orechy a cukríky. Oblečenie Mikuláša? Postačil vyvrátený kožuch, maska na tvár s bielou bradou a biskupská čiapka. V ruke mávali biskupskú berlu a kôš s balíčkami. Čerti vyplácali neposlušné deti martinskými prútmi a poriadne štrngali reťazou, anjeli boli ich upokojujúcim protipólom. V Rači sa zachovával aj zvyk dávať deťom balíčky s dobrotami do vyčistených topánok, položených v okne./Tento zvyk si dobre pamätám zo svojho detstva, hoci sme nebývali v Rači, a zaviedli sme ho aj v našej rodine, keď boli dcérky malé. Vlastne, funguje do dnešných čias.../
A čo „školský“ Mikuláš? Mám naň žiacke aj učiteľské spomienky (tuším tých učiteľských je viac). Ak pripadol (pripadá) Mikuláš na všedný deň, chcú ho mať žiaci hlavne bez skúšania a písomiek. Najčastejšie sa na tabuli v triede objaví táto alebo obdobná básnička (nezriedka aj s nevyspytateľnými?! pravopisnými chybami):
Na svätého Mikuláša
neučí a neskúša sa,
každá päťka odpúšťa sa -
To je odkaz Mikuláša!
Pokúšala som sa neraz nakriatnuť svojich žiakov aj na inú, ich vlastnú veršovanku na tému Mikuláša, ale veľmi som nepochodila. O rok sa na 100 % objavila zase táto, „rokmi odskúšaná“. Ale bývalo občas v triede veľmi pekne – spomínam si na jednu svoju triedu, kde si žiaci pripravili pekný program – len tak sami od seba – a predviedli ho nielen mne, ako triednej, ale aj iným pani učiteľkám. Dokonca v jednej triede skrsol nápad urobiť Mikuláša mladším ročníkom a poprosili ma o pomoc. Zveršovali sme príhovor pre Mikuláša, čertov aj anjelov, dohodli sme sa na oblečení, vyžiadali si dovolenie od pani riaditeľky. Neviem, či si dnes už dospelí „aktéri toho Mikuláša“ ešte spomenú na svoje školské predstavenie, ale ja naň rada spomínam.
Mikuláš – sú ho plné obchody! Myslím tej mikulášskej ponuky. Miešajú sa tradície Mikuláša, Santa Klausa aj Deda Mráza... Možno až príliš. A mne sa pritom, alebo možno práve preto, žiada vysloviť, poslať do priestoru jedno tiché prianie
Nech sa napriek zásahom modernej doby nevytráca zo sviatku Mikuláša to základné, ľudské, prečo vlastne oná tradícia vznikla. Pošepkám to aj vo veršíkoch :
 
Na svätého Mikuláša,
keď sa zvečerí,
tichá radosť k oknu kráča,
vchádza do dverí.
 
Oslovuje všetky deti
dobrotivým slovom:
váži skutky, predsavzatia
po dobrom, či po zlom -
 
Že lepšieho viacej bolo?
To vás, deti, chváli -
Mikuláš vám do oblôčka
kladie sladké dary.
 
Som hlboko presvedčená, že aj dnešné deti potrebujú tradície, ich etické posolstvo. Ale to nemožno kúpiť v obchodoch. Žije v nás, ľuďoch...

Zápisky z učiteľského depozitu | stály odkaz

Komentáre

  1. pani Luknárová, príjemné slová na Mikuláša ste napísali :-)
    tiež som učila a pamätám si, že som dávala darček žiakom, každému som odpustila jednu päťku :-)
    publikované: 04.12.2009 13:29:40 | autor: Derechura (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Vdaka ;))
    Je to krasne. Pravdive.
    publikované: 04.12.2009 13:32:40 | autor: jajaj (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Souhlasím se vším:-))
    Tradice je nanejvýš potřebné uchovávat a zachovávat. U nás se Mikuláš obyčejně moc vydařil. Nejvíc jsem se vždy těšil na anděla, kterej přišel ušmudlanej vod čerta:-))) Nevím jak je to možný, protože by se neměli mít v lásce a už vůbec si neobtírat obličeje o sebe, né?
    Však pro čerta by to mělo bejt vlastně fatálně nebespečný!!
    Jo, a nám naděloval i v předvečer do punčochy. Půjčoval jsem si vod bráchy, měl desítku nohu a nosil podkolenky:-))))
    Ahojček :-))))
    publikované: 04.12.2009 14:03:26 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  4. ..každé dieťa,
    nech je akokoľvek nezbedné, na Mikuláša tú sladkosť očakáva. My si na Barboru lámeme ešte i zlatý dážď, ktorý krásne na Vianoce žiari. Myslím si, že aj my, keď už sme dávno detské roky odložili, sa potešíme maličkosťou. Ja som veru dnes na konci smeny, každému kolegovi na stôl položila miničokoládku. Tí, čo tam ešte boli, sa veru potešili, že na nich každý rok nezabúdam. A vôbec mi nevadí, že sa mi pozornosť nevráti od všetkých, ktorí nie sú bohatí duchom.
    Je smutné, ako sa jedna mama vyjadrila, keď som sa opýtala, či už má pripravené balíčky pre svoje dcéry: "Mne stačí vojsť do ich izby a hneď mám dôvod, im balíčky nedať!"
    A čo na Ondreja? V tom roku 1989 dievčatá do rohov a stredu vankúša mužské mená písali. Na akom sa zobudili, také meno mal ich vyvolený.
    A ešte dievky k plotu bežali a volali:
    Plotu plotu, trasiem ťa, svätý Ondrej prosím ťa, daj mi tejto noci znať, s kým ja budem pred oltárom stáť.
    u nás v tomto období už bývavali i páračky peria.
    publikované: 04.12.2009 20:13:38 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  5. Vítam, pani Dere,
    som rada, že máme obdobné učiteľské spomienky. Iste nielen mikulášske. Teším sa, že ste nazreli ku mne.
    publikované: 05.12.2009 07:51:33 | autor: Dobroslava (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Jajaj,
    vďaka za návštevu aj hodnotenie.
    publikované: 05.12.2009 07:53:13 | autor: Dobroslava (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. Mito, teším sa z komentu
    máš pravdu, že sa dobre spomína na Mikuláše z detstva. Spomínam si, aký bol môj mladší brat smutný, že má omnoho menšie čižmičky, ako ja, ale Mikuláš sa vynašiel. Položil balíček vedľa čižmičky a veru bol väčší, ako ten pre mňa. Obdobnú situáciu som potom zažila aj so svojimi dcérkami. Hry na tajomno sú vždy krásne. Nielen v detstve.
    publikované: 05.12.2009 07:59:41 | autor: Dobroslava (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. Milá Vasilisa,
    vidím, že dobre poznáš miestne zvyky. Zlatý dážď si k nim pridávam aj ja. Dokonca nielen k Vianociam. Občas takto "vyvolávam jar" aj vo februári. Najmä ak je naozaj bielo a mrazivo.
    Mikulášske zvyky a drobné pozornosti medzi kolegami v práci? Aj u nás v učiteľskom kabinete to vždy platilo a vlastne platí dodnes. Dokonca aj pre mňa, dôchodkyňu. Malé radosti - to je teplo medzi ľuďmi a asi ho veľmi potrebujeme. Pre teplo života, však?
    publikované: 05.12.2009 08:08:44 | autor: Dobroslava (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014