Dobroslava Luknárová

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Obzretie za Vianocami

Stretnutia s časom
Predošlý Ďalší
 
Odkladám do krabíc a obalov vianočnú výzdobu. Aj príroda – ktovie, na aký čas – „upratala“ snehovú prikrývku, zmizli z okien sviatočné ľadové kvety. Mesto sa napĺňa všedným denným hlukom, zhonom, v pondelok sa opäť rozbehne život v školách.
            Je po Vianociach, ale ich tiché „zvončeky“ možno ešte stále klinkajú nielen v mojej mysli. Vraciam sa k svojmu novoročnému zamysleniu a nechávam ho doznieť namiesto trojkráľového veršíka:
 
            Krájam posledné kúsky z nožičiek vianočného makovníka a orechovníka. Dcérke sa naozaj vydarili. Správne, račianske – cestička orechovej aj makovej plnky je rovnako široká ako cestička cesta. Nožičky sa pri pečení nepraskli, zostali pekné, hladké, s gaštanovo lesklým chrbátikom.
            Aj dnes, na Nový rok, sú okružky koláča chutné, vôbec nie suché a trúsivé – v chlade nášho balkóna vydržali a zachovali si chuť aj primeranú vlhkosť cesta aj plnky.
            Kráľovský koláč! Pravda aj šikovná gazdinka, čo ho upiekla a ona by povedala, že dobrá múka, kvasnice, mak a v konečnom dôsledku dobrý – nie dobrý, výborný recept od starkej.
            Veru tak, tieto koláče sú posolstvom starých mám, babičiek, starkých – vplietajú sa do vianočných zvykov, vianočnej atmosféry ako jednotlivé šúlané – váľané valčeky cesta do vianočky. Boli roky, že sa maku a orechov nemohlo dávať toľko, čo dnes – aj o tom sú staré spomienky. Práve dnes som si o takých časoch rozprávala s jednou račianskou tetulkou.
            Spomínam sa na Vianoce, ale aj veľkonočné sviatky u svojej starej mamy. Tam nebol zvyk piecť orechovníky, iba makovníky. Aj boli trochu iné ako tieto súčasné račianske – viac kysnuté a s tenšou makovou cestičkou. Ale aj tie chutili znamenite.
            Len čo sme pricestovali k starým rodičom, už nás čakali napečené. Hoveli si v priestrannom „vajlingu“ v najchladnejšom kúte zadnej izby, kde sa nekúrilo a kde mala stará mama pekne v dvoch – troch riadkoch na skrini uložené neveľké poháre so zaváraninami. Ale v najprednejšom rade sa usmievali jabĺčka. Určite hodné prestížnej výstavy, také boli zdravé veľké a pekne sfarbené.
 
            Čarovné chvíle sviatkov – schádza sa celá veľká rodina, dospelí sú zrazu menej prísni, uvoľnení, veselí. A my, deti, si vymýšľame hry aj sa hráme staré, dobre známe. Vybeháme sa, vyšantíme na veľkom dvore aj v záhrade a potom pri stole sa len tak zapráši po chutných jedlách starej mamy.
            Makovníky aj vianočku sme jedávali na raňajky. Ku meltovej káve s mliekom alebo ku kakau, alebo k čaju s mliekom – kto čo chcel.
            Nebolo veľa miesta v starorodičovskom dome, a predsa sme sa tam pomestili a cítili sa výborne.
 
            Platí také čaro aj dnes? Iste, platí aj neplatí. Veľa iného priniesla dnešná doba, veľa – aj dobrého – odniesol čas.
            Vravieť dnešným deťom, že sa pomaranče jedli naozaj len na Vianoce, že sa makovníky nekupovali v obchodoch, ale iba piekli raz za čas doma, že prázdniny nebývali také dlhé a možno preto vzácnejšie ... kto by vyrátal všetky zmeny? Kto dá na váhu plusy aj mínusy tej dávnejšej a dnešnej doby?
 
            A možno ani netreba. Možno iba stačí načúvať hlasu srdca a konať podľa neho. A učiť tomu aj dnešné deti, dnešných vnukov. Tak ako to vedeli staré mamy a starí otcovia. S rozumom a láskou. S patričnou mierou skromnosti, tolerancie, ale aj životom overenými zákonmi, pravidlami, filozofiou.
 
            Bodaj by sa nám to aj podarilo ...
  
 
 
 
 Fotografie © Ľudovít Havlovič
 

Stretnutia s časom | stály odkaz

Komentáre

  1. veru chť babkovského detstva môjho - je čertovsky vonavá a dobrá..
    a skromne bolo matérie..to teraz sa v tomto bode prepychovo žije..až tak-že v smetiaku sme našli vianočku-buchtičky z dukátov-dvojkilový kus domácej údenej chutnej slaninky.aj koláčik s makom..v takom prepychu žijeme- v biede ducha..v čase takom..

    kakavko babka moja neznali-no meltičku čiernu-s mliečkom len v nedeľu sme mali..
    a chlebík,koláčik..všetko najskôr prežehnali..úctu ku všetkému mali..a lásku a čas nám dali..
    zle žijeme..
    veľmi veľa potomkom svojim dlhujeme..
    ved oni nám to vrátia..v čase staroby potreby sa nám zo života stratia..bo dajú prednosť maslovým koláčom..a nám nechajú oči s plačom..
    úcta+pokora=zabudli sme otvoriť im dvierka k nám do dvora..
    múdro -s citom-si to Dobruška..
    pokojný den
    publikované: 09.01.2011 10:25:14 | autor: radost (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. ach jaj..
    veru chuť..
    publikované: 09.01.2011 10:26:30 | autor: radost (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Dobruska,
    vzhladom na to, ze obaja moji rodicia boli najmladsi z hufu deti, prilis som si babiek neuzila. Jedna sice byvala s nami, no prilis rychlo sa pominula a druha tiez...pamatam si len jej izbu s jablckami na skriniach a kuchynu s malym dielikovym oknom s muskatmi a pecou...
    Spomienky na makovnik a orechovnik mam spojene s mamou, pamatam si ich vonu v kuchyni, horuce kakao, i predvianocne vyrabanie domacich kolekcii vo formickach vystlanych farebnym staniolom , pecenie lineckeho peciva, fukanych roztekov, medvedich labiek, vanilkovych roztekov a mnohych dalsich druhov...doteraz citim pri spomienke uzasne vone, ktore vtedy zaplnali nas dom...moji chlapci najradsej medovnicky...piekla som ich na viac raz, stale nebolo dost i teraz, hoci su uz dospeli...ktovie, co bude v ich spomienkach raz, ked tu uz nebudem...mozno prave vona medovnickov:)
    publikované: 09.01.2011 10:47:07 | autor: hanka (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Krásne napísané...
    pred chvíľou som ukladala do krabice šúšlové jasličky. Tiež k obedu povyťahujem posledné vianočné koláče... neviem si bez tých tradičných vôní a chutí čaro Vianoc a zimy ani len predstaviť.

    A vo vzduchu začínam cítiť prichádzajúcu jar :)
    publikované: 09.01.2011 11:05:13 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  5. sokmienky ...
    Dobruška pekne si opísala zážitky u starých mám, v čom sú shodné aj
    mnohé príspevky v komentároch. Veľká škoda, že sa dnes celý beh
    života upriamuje len na čo najväčšiu materiálnu stránku a menej na podstatu sviatkov a zmyslu nášho bytia. V závere svojho komentára to veľmi pekne napísala aj "radosť". Škoda len, že je to tvrdá realita -
    opravdu nám ostanú už len oči pre plač?
    publikované: 09.01.2011 13:53:53 | autor: Ľudo Havlovič (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Dobro-slávka,
    ej veru prinútila si pri čítaní zamyslieť sa , na starých rodičov, čo dávno už z nebíčka na nás sa dívajú. Popri tom tvojom opisom som si pripomenula vôňu dreva a medu/lepšie povedané vosku, po ktorom vaňal nábytok. A tá filozofia-deti znášajte sa, skromné buďte, nezáviďte si, lebo súdržnosť rodiny je najväčším požehnaním v každej dobe
    publikované: 09.01.2011 15:55:03 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. Milí moji návštevníci,
    radost, Ľudko, hanka, zelenarusalka, vasi26, som rada, že sme sa takto pekne zišli ku spoločnej debate. Aj o tom sú Vianoce a čas po nich až do Troch kráľov - je to o stretávaní, spomínaní, hľadaní tém na rozhovor. Pokiaľ je o čom rozprávať, je aj o čom premýšľať a hľadať východiská. Pokým sa človek snaží šíriť okolo seba dobro a pohodu, je to ako siať zrno. Aj keď každé možno nevyrastie, ale tie, čo sa uchytia, prinesú úrodu. Nuž, nech rastú dobré zrnká! Prajem Vám všetkým pekný a dobrý už druhý januárový týždeň. D.
    publikované: 09.01.2011 20:24:41 | autor: D.Luknárová (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014