Dobroslava Luknárová

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Týždeň v Turci

Predošlý Ďalší
Kam ísť? Čo si nenechať ujsť? Veď ponuka prírodných krás, ale aj historických zaujímavostí je skutočne bohatá.

Jeden deň sme venovali Blatnici. Škoda, že nám do rozsiahleho turisticko-poznávacieho plánu, ako po iné dni, vstúpilo počasie. Bezoblačná ranná obloha sa naplnila obláčikmi, čoskoro oblakmi a popoludní už vôbec nemali svojskú letnú bielu ľahkosť. Oťaželi, stmavli, pohrozili búrkou. Nedalo sa ináč, len sa z Blatnice pobrať späť.

Ale zopár záberov som si ulovila.

Svojské budovy starých „sypární“

Vynovené domce preslávených blatnických olejkárov s uzavretými klenutými bránami

... dokonca s cudzokrajnou architektúrou
... ale aj romantický domčúrik, typický pre tento kraj.

Už sme chceli nastúpiť do auta, keď som si všimla neveľký pomníček – hrob neznámeho partizána. V obci nie je jedinou spomienkou na tuhé boje, ktoré sa v tomto kraji odohrávali pred sedemdesiatimi rokmi. „Centrálnym symbolom tohto boja je veľký pomník na rozhraní Gaderskej a Blatnickej doliny na konci obce s textom „Z dvoch dolín – vrchmi chránený – tu život proti smrti šiel““(vybrané z oficiálnej web-stránky obce).

„Život proti smrti“ – životy vykúpené životmi – aj neznáme, ako tento. Domáci majú v úcte jeho hrob, aj keď nevedia jeho meno a niekde – ktovie kde? - iste ešte niekto za ním smúti.

Hroby, mohyly neznámych vojakov – symboly mnohých bojov, mnohých bitiek. V čase výročí sa k nim kladú vence, kytice, pochoduje a vzdáva hold čestná stráž. Ale horia aj skutočné alebo pomyselné sviečočky spomienok – konkrétnych smútiacich nad stratou ich najbližších. Tam už nie je symbolika, tam sú životné osudy ľudí – tých, čo padli aj tých, čo ich dodnes oplakávajú.


Je nesmierne smutné, že aj v dnešných časoch pribúdajú na rôznych miestach našej Zeme nové mohyly neznámych bojovníkov, ale aj mnohých civilistov. Je človek v tom najvšeobecnejšom vyjadrení naozaj „nepoučiteľný“? Ľahkovážny? Chamtivý? Alebo zúfalo presvedčený o svojej pravde, a preto ochotný v jej mene čohokoľvek?

Koniec veľkých školských prázdnin už celé desaťročia prináša so sebou aj takéto myšlienky.


Momentky | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014